nieuws

16 mrt 2017, 10:10

Meer Groningers in Tweede Kamer; zeven of acht kandidaten verheugen zich op zetel

Meer Groningers in Tweede Kamer; zeven of acht kandidaten verheugen zich op zetel

De uitslag van de verkiezingen is goed voor het aantal Groningers in de Tweede Kamer. Er komen vermoedelijk zeven of acht Groningers in de Kamer. In de afgelopen regeerperiode waren dat er vier. In de afgelopen vier jaar vertegenwoordigden Tjeerd van Dekken, Henk Nijboer (beide PvdA) en Arno Rutte en Betty de Boer (beide VVD) de Groningers. Twee van hen komen niet meer terug. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De VVD stevent bij de nieuwe verkiezingen af op 33 zetels. Dat zou betekenen dat Arno Rutte (20e) zeker in de Kamer komt. Voor de Groningse wethouder Joost van Keulen wordt het nog even spannend, want hij staat 36e op de kieslijst. Als de VVD gaat regeren, dan schuiven een aantal Kamerleden echter door naar het kabinet.

Groningen goed vertegenwoordigd bij weggevaagd PvdA
De PvdA zette de Groningers Henk Nijboer en William Moorlag op respectievelijk de zevende en negende plaats. De partij haalt zoals het nu lijkt negen zetels en dat zou betekenen dat beide Groningers naar Den Haag gaan voor de PvdA.

D66 staat nu op negentien zetels en dat zou betekenen dat Antje Diertens (18e) ook naar de Kamer mag. Anne Kuik (11e bij het CDA) heeft geen twijfels meer. Haar partij haalde negentien zetels. Ook Sandra Beckerman is met een zesde plaats op de SP-kieslijst een zekerheidje. De SP staat nu op 14 zetels.

Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie lijkt net buiten de boot te vallen met een zesde plaats op de kieslijst. Haar partij staat vooralsnog op vijf zetels.

Voorkeursstemmen
De precieze zetelverdeling op de kieslijsten is wel afhankelijk van het aantal voorkeursstemmen. Zo kan het nog gebeuren dat kandidaten die lager op de lijst staan alsnog met voorkeursstemmen in de Kamer komen. Bijvoorbeeld PvdA’er William Moorlag moet daarvoor vrezen. Zo staat demissionair minister Lilian Ploumen onder hem op een tiende plaats. 

In totaal waren er 22 Groningse kandidaten voor de Tweede Kamer.