Nieuws

Meer doden door stress in bevingsgebied

Als er niet snel wat aan de ellende in Groningen wordt gedaan, dan kunnen er jaarlijks vijf tot negen mensen overlijden aan de gevolgen van stress. Dat blijkt uit gezondheidsonderzoek in het aardbevingsgebied van de Rijksuniversiteit.


Leestijd: 1 minuut

Stress en burn-out voorkomen door zelfmeettechnologie en e-coaching
Stress en burn-out voorkomen door zelfmeettechnologie en e-coaching

Volgens onderzoekers Tom Postmes en Katherine Stroebe hebben meer dan 85.000 inwoners meervoudige schade aan hun huis door de bevingen. Meer dan de helft voelt zich onveilig en zo’n 10.000 mensen hebben stress. Soms gaat het zelfs om angst- en depressiestoornissen met hoofdpijn, slapeloosheid, hartkloppingen en maagproblemen.

Meer kans op ziektes en zelfmoord
Volgens de onderzoekers hangen de klachten samen met een groter risico op overlijden door hart- en vaatziekten of door zelfmoord. De onderzoekers spreken van een chronische ramp, waarbij de mensen een verre van normaal leven kunnen leiden.

In het bevingsgebied hebben 170.000 van de 410.000 inwoners schade aan hun huis. De onderzoekers verwachten dat velen van hen meer schade hebben dan dat ze hebben opgegeven bij het CVW. Bewoners kijken echter op tegen gedoe. Ook krijgen ze vaak meer stress door de manier van schadeafhandeling.

Plan
De onderzoekers pleiten voor een veelomvattend plan, waarbij er iets aan de gezondheid en het veiligheidsgevoel van die 85.000 Groningers wordt gedaan.

NCG: Aan de slag!
De Nationaal Coordinator Groningen, Hans Alders, spreekt van een zorgelijk beeld. Hij heeft de GGD gevraagd om de problemen aan te pakken. Ook het RIVM is ingeschakeld om te ondersteunen met hun kennis en capaciteit. Ook krijgen gemeenten meer geld van de NCG om bewoners met schade op sociaal gebied te ondersteunen.
Het onderzoek van de RUG is uitgevoerd onder de vlag van Lifelines, een groot gezondheidsonderzoek onder 167.000 Groningers, dat al sinds 2006 loopt.