nieuws

23 feb 2017, 11:11

Meer dan twintig Stadjers op kieslijst Tweede Kamer

Meer dan twintig Stadjers op kieslijst Tweede Kamer

Op de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen staan 22 inwoners van de stad Groningen. Zeker vijf van hen maken een goede kans op de Kamerzetel.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat het gaat om vertegenwoordigers van de grote en kleine landelijke partijen. Van VVD en GroenLinks tot Piratenpartij en Burger Beweging. Sandra Beckerman (SP) en Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) staan beiden op de zesde plaats van de kieslijst van hun eigen partij. PvdA’ er Henk Nijboer (7e plaats) en CDA’er Anne Kuik (11e) staan er ook goed voor.  

Spannend
VVD-Kamerlid Arno Rutte (20e) maakt een goede kans op een Kamerzetel. Voor Antje Diertens, die door D66 op de 18e plaats is gezet, wordt het nog even spannend, zo blijkt uit de meest recente opiniepeilingen. Bij de kleine partijen moeten Sophie Andriol (8e bij de OndernemersPartij), Michiel Dulger (10e bij de Piratenpartij) en Ewout Jansma (15e bij de Libertarische Partij) er rekening mee houden dat ze de Tweede Kamer niet gaan halen.

Buiten de boot
Andere prominente Groningse Kamerleden, zoals de Groningse VVD-wethouder Joost van Keulen (36e) en SP-raadslid Jimmy Dijk (35e) staan op dit moment nog niet op een verkiesbare plaats. Het huidige Kamerlid Tjeerd van Dekken lijkt met een 39e plek op de PvdA-kieslijst buiten de boot te vallen.