nieuws

30 jul 2015, 08:08

Meemaken hoe een aardbeving voelt? Het kan in de Der Aa-Kerk

Meemaken hoe een aardbeving voelt? Het kan in de Der Aa-Kerk

Hoe voelt het om een aardbeving mee te maken? Dat kun je deze zomer ervaren in de Der Aa-Kerk in Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In de Der Aa-Kerk is nog tot en met 23 augustus een tentoonstelling te zien van beeldend kunstenaar en ontwerper Henk Stallinga. De tentoonstelling bestaat uit een serie installaties die later dit jaar in Japan te zien zijn, maar eerst nog door de Der Aa-kerk naar Groningen zijn gehaald. En dat is bijzonder, want sommige werken zijn nog niet eerder aan het publiek vertoond.

 

Een van de meest opvallende werken, is de installatie Earthquake Monument. Deze installatie bestaat uit een hoge, ronde ruimte. Aan de muren zijn vijfhonderd klokken bevestigd die subtiel bewegen. Door de bewegingen van de klokken lijkt de omgeving te deinen. Omsingeld door deze bewegende klokken ervaart de bezoeker bijna hoe het is om een aardbeving mee te maken. Studio Stallinga spreekt van een ‘vervreemdende, desoriënterende gewaarwording’.

 

Ook de lichtsculptuur Chain Reaction maakt deel uit van de expositie. Dit is een reusachtige lichtcirkel van zeven meter doorsnee die wordt gevormd door een keten van 144 met elkaar verweven cirkellampen. De lichtintensiteit van de lampen varieert geleidelijk van een subtiele gloed naar een intens helder licht. Gedurende een etmaal maakt deze glazen cirkel van licht één omwenteling, waardoor de toeschouwer een indruk krijgt van het verstrijken van tijd.