nieuws

01 sep 2015, 11:11

Max van den Berg stopt als commissaris van de koning in Groningen

Max van den Berg stopt als commissaris van de koning in Groningen

Groningen moet op zoek naar een nieuwe commissaris van de koning.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Max van den Berg heeft laten weten dat hij volgend jaar, in april, afscheid wil nemen, zo meldt de provincie. De commissaris wordt dan 70 jaar en wil daarom het stokje overdragen.

 

Het zal niet eenvoudig worden om een opvolger te worden, want in de acht jaar dat Max van den Berg aan het roer staat lijkt hij algemene waardering en daarmee veel gezag te hebben verworven.

 

Hij stond met name op de bres voor Groningen rond de aardbevingen, en heeft er sterk aan bijgedragen dat Groningen niet is afgescheept met een fooi.

 

Max van den Berg begon zijn loopbaan als een soort ‘linkse rakker’, en was in Groningen ooit een van de jongste wethouders van Nederland.

 

Na tal van bestuurlijke functies kwam hij per 1 september 2007 terug als commissaris der Koningin in Groningen. Daar bleek hij, toen de bevingen steeds zwaarder werden, de juiste man op de juiste plaats op het juiste moment. Een beetje een vader-figuur, maar wel eentje met zeer strategisch inzicht, die weet hoe de hazen lopen.

 

 "Ik heb het werk voor de provincie met veel energie gedaan en er ook veel energie aan ontleend. Het opkomen voor de Groninger bevolking in het aardbevingsdossier was en is daar nog steeds een bijzonder onderdeel van. Ook in het komend seizoen wil ik er, samen met u, hard aan blijven werken."
 

==

Foto:  Provincie Groningen. Max van den Berg beëdigt burgemeester Leontien Kompier van Vlagtwedde, augustus 2015