nieuws

08 sep 2016, 14:02

Martinitoren luidt noodklokken om gasbevingen

Martinitoren luidt noodklokken om gasbevingen

Samen met achttien andere kerken in de provincie zal de Martinikerk vrijdagavond zijn noodklokken luiden om aandacht te vragen voor de gasbevingen in Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De kerken roepen daarmee Groningers op zich aan te sluiten bij een manifestatie van de actiegroepen Milieudefensie, de Groninger Bodem Beweging, het Groninger Gasberaad en Gasverzet Groningen. Die willen daarmee het kabinet oproepen de gaswinning in het bevingsgebied te staken.

Actieweek
De manifestatie op vrijdag 9 september vormt de afsluiting van een actieweek tegen gaswinning in Groningen.

Sinds dinsdag rijdt een fietskaravaan van Milieudefensie door het aardbevingsgebied richting de stad Groningen. Onderweg sluit onder meer gedeputeerde Nienke Homan zich bij het protest aan.

Tijdens de tocht worden getuigenissen van bezorgde bewoners verzameld, die vrijdagavond worden aangeboden aan de Commissaris van de Koning René Paas.

Protestoptocht
Vrijdag komt de actieweek tot zijn besluit met een protestoptocht door de Groningse binnenstad, waarbij ook de vakbond FNV aanwezig is.

De deelnemers zullen, met bel en klok in de hand, luidruchtig laten weten dat zij het oneens zijn met het concept-gasbesluit van minister Kamp, waarover de Tweede Kamer volgende week debatteert.

Dit protest gaat over in de manifestatie waar de Commissaris van de Koning René Paas, gedeputeerde Eelco Eikenaar en bewoners aanwezig zijn.

Om 21.00 uur luiden de aanwezigen, tegelijk met de kerken, de noodklok.