nieuws

22 jan 2016, 17:05

Man schenkt monumentale villa aan Groninger Landschap

Man schenkt monumentale villa aan Groninger Landschap

Het Groninger Landschap heeft een prachtig cadeau gekregen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een monumentaal woonhuis aan de Barmerweg in Doodstil is dankzij een legaat namelijk eigendom geworden van Het Groninger Landschap. De woning met koetshuis is in 1916 gebouwd door architect R.B. Sleumer uit Uithuizen als ambtswoning van de toenmalige burgemeester van Kantens. De woning is aangewezen als rijksmonument vanwege de bijzondere architectuur, het rijke Jugendstilinterieur en de beeldbepalende ligging in het dorp Doodstil.

Het beeldbepalende huis met zijn authentieke interieur ligt in het Groningse aardbevingsgebied en heeft ook schade opgelopen. Het Groninger Landschap neemt het traject voor schadeherstel en eventueel versterking over van de vorige eigenaar.

Het Groninger Landschap is onder de indruk van het gebaar van de eigenaar en neemt de verantwoordelijkheid op zich voor instandhouding van dit prachtige monument.

Af en toe verkrijgt Het Groninger Landschap een monument door middel van een legaat. De laatste jaren is er een toename merkbaar van particuliere eigenaren die zoeken naar een duurzame en betrouwbare nieuwe eigenaar voor hun geliefde monument. Het Groninger Landschap kan daarbij een rol spelen, vanwege haar doelstelling en expertise met instandhouding van monumenten. 

(Foto: Groninger Landschap, Willem van der Velde)