nieuws

25 sep 2017, 09:09

Lilianne Ploumen krijgt Aletta Jacobsprijs 2018

Lilianne Ploumen krijgt Aletta Jacobsprijs 2018

Lilianne Ploumen, minister van Ontwikkelingssamenwerking, krijgt de Aletta Jacobsprijs 2018. Ze krijgt die prijs omdat ze zich succesvol heeft ingezet voor de rechten van vrouwen en meisjes over de hele wereld.

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Juryvoorzitter Janka Stoker zegt dat emancipatie als een rode draad door het leven van Lilianne Ploumen loopt. Zo wordt ze onder meer geëerd voor haar initiatief She Decides’. ''Daarmee heeft ze een sterk en zeer succesvol tegengeluid laten horen tegen het beleid van de Amerikaanse president Trump om de financiering van een omvangrijk programma voor gezinsplanning - zoals anti conceptie, veilige abortus, seksuele voorlichting, kraamzorg - stop te zetten'', aldus Stoker.

De Rijksuniversiteit reikt de Aletta Jacobs Prijs om de twee jaar uitgereikt aan een vrouw die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van emancipatie. Eerder kregen oud-ministers Neelie Kroes en Hedy d’Ancona en arabist Petra Stienen de prijs. Ploumen krijgt de prijs op 8 maart uitgereikt in Groningen.

De Aletta Jacobsprijs is vernoemd naar de Groningse arts en feministe Aletta Jacobs, de eerste vrouw in Nederland die een universitair diploma heeft behaald.

Premier Mark Rutte reageert maandag verheugd op het nieuws. "Volkomen terecht. Gefeliciteerd!"