nieuws

27 jul 2015, 15:03

Lid Motor Club No Surrender aangehouden in Groningen

Lid Motor Club No Surrender aangehouden in Groningen

De Groningse politie heeft een lid van de Motor Club No Surrender aangehouden. Hij zal vandaag worden voorgeleid aan de Rechter-Commissaris.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het betreft een 31-jarige man, die aangehouden werd op het Hanzeplein. Hij werd gezocht in verband met een aangifte van mishandeling.

Maar ook heeft hij zich niet gehouden aan voorwaarden die waren verbonden aan schorsing uit detentie. Na zijn aanhouding is hij meegenomen naar het bureau om te worden verhoord. Hij zal vandaag worden voorgeleid aan de Rechter-Commissaris.


De aanpak van criminele motorclubs heeft hoge prioriteit voor politie, gemeente en Openbaar Ministerie. Leden van deze criminele motorclubs zijn op grote schaal betrokken, of inmiddels veroordeeld voor misdrijven als drugs- en wapenhandel, afpersing en mishandeling. Uit recentelijk onderzoek blijkt dat 80 procent van de leden van beruchte motorclubs zoals de Hells Angels, Satudarah en No Surrender een strafblad heeft.

 

Bijna 30 procent is zelfs veelpleger, wat inhoudt dat ze meer dan tien veroordelingen op hun naam hebben. Daarnaast zijn er steeds meer aanwijzingen dat de clubs verweven zijn met de ‘bovenwereld’, zoals horeca en de beveiligingsbranche. Hun groepsgedrag werkt vaak zo intimiderend dat slachtoffers geen aangifte doen uit angst voor de gevolgen ervan.

 

‘Een samenleving waarin slachtoffers leven in angst en criminele activiteiten ongestraft blijven, dat alleen al geeft aanleiding tot ongerustheid. Dat moet veranderen en daarom heeft dat voor de overheid hoge prioriteit’, zo meldt de politie.

De overheid pakt dit met alle mogelijke middelen aan: bestuursrechtelijk, strafrechtelijk of anderszins. Want intimidatiepraktijken, geweld en andere criminele activiteiten door clubleden die ogenschijnlijk van de lucht leven en het massale machtsvertoon in clubkleuren moeten stoppen.