nieuws

11 sep 2015, 14:02

Landelijke primeur: Kloosterdorp Aduard komt virtueel tot leven in 3D

Het Groningse dorp Aduard heeft een geheim en het ligt begraven onder alle huizen. In de Middeleeuwen stond hier een van de grootste kloosters van Europa. Dankzij een nieuwe 3D applicatie voor de smartphone en tablet komt de rijke kloostergeschiedenis weer tot leven.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Groningse kunstenaars/vormgevers Martin Borchert, Greetje Bijleveld en Axe Kooi brengen dit lang vergeten wonder letterlijk in beeld. Zij doen dit met zeven unieke zuilen/kunstwerken, elf tekstpanelen en de nieuwste 3D-technieken. In een bijzonder en interactief samenspel brengen deze drie kunstuitingen de ruïnes van het eeuwenoude klooster weer in beeld.

Zaterdag 19 september onthullen gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk van de provincie Groningen en wethouder Fred Stol van de gemeente Zuidhorn de kunstwerken en lanceren zij de gratis 3D-app. Dit alles vindt plaats op het Kaakheem in Aduard tijdens een groots Middeleeuws dorpsfeest.

Kloosterwandeling

In het dorp is een twee kilometer lange wandelroute uitgestippeld rond het voormalig klooster-terrein. Op deze route staan de zeven kunstwerken en elf tekstpanelen. Met een gratis 3D-app wordt er contact met de kunstwerken gemaakt waardoor het klooster digitaal tot leven komt. De bezoeker kan met zijn smartphone of tablet 3D beelden van het klooster uit de twaalfde eeuw oproepen. Hij kan zelfs ter plaatse virtueel door het kloostercomplex lopen. Een mooi startpunt voor de wandeling is het kloostermuseum St. Bernardushof, dat gevestigd is in het oudste huis van Aduard.

Groots dorpsfeest

Aduarder ondernemers, inwoners, verenigingen en het kloostermuseum willen Aduard als kloosterdorp op de kaart zetten. Zaterdag 19 september organiseren ze daarom samen een dorpsfeest en een kloostertocht van Groningen naar Aduard (13 km) in Middeleeuwse sferen. Het dorpsplein in Aduard wordt omgetoverd tot een sfeervolle openlucht herberg met zo’n 25 klooster- en streekproducten, muziek en kinderactiviteiten. Ook volgt er nog een kloostertocht met zang, muziek en theater. De tocht vormt de proloog van de Tocht om de Noord (op 25 en 26 september) en wordt georganiseerd door de Wandelstichting Aduard. Er is ruimte voor maximaal 200 deelnemers. Inschrijven kan tot en met 12 september via https://inschrijven.nl/ of http://kloostermuseumaduard.nl/nieuws.

Met het virtueel tot leven brengen van het kloosterterrein in Aduard via een 3D-app heeft Aduard een landelijke primeur op het gebied van augmented reality. De 3D-app is op 19 september na de lancering gratis te downloaden.

Project

Het project het Nieuwe Wonder van Aduard is een initiatief van de gemeente Zuidhorn en is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Regio Groningen-Assen, provincie Groningen en het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling (ELFPO). Het project draagt bij aan een versterking van de toeristisch recreatieve structuur van het dorp. Het klooster biedt voldoende mogelijkheden om meer bezoekers naar Aduard te trekken. Dit vertaalt zich in een sociaaleconomische impuls voor het dorp.