nieuws

12 mrt 2018, 12:12

Koningsdag in Groningen: aardbevingen, studentenleven, startup-scene en nog veel meer

Het bezoek van de koninklijke familie aan Groningen op Koningsdag zal zo’n twee uur gaan duren. Tijdens het programma zal ook op een ‘nuchtere Groningse manier’ aandacht besteed worden aan de aardbevingsproblematiek in de provincie, aldus burgemeester Peter den Oudsten tijdens de bekendmaking van het programma. “We willen een positief, eerlijk en ambitieus bezoek. We laten Groninger zien zoals de Groningers hun provincie graag zien.”

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Oranjes zullen op 27 april een rondleiding van zo’n 1200 meter door de stad krijgen. Onderweg maken ze volgens burgemeester Den Oudsten en Commissaris van de Koning René Paas kennis met ‘alles wat in Groningen speelt’. “Het is ongelooflijk hoeveel Groningen je in 1200 meter kunt persen”, aldus Paas. Zo zal er naast de aardbevingsproblematiek ook aandacht zijn voor het Groningse studentenleven, de levendige startupscene, de rol van Groningen als dé energieprovincie van ons land en de bruisende muziekscene, met bijvoorbeeld Eurosonic Noorderslag.

De koninklijke familie wordt langs het programma geleid door een aantal ‘sidekicks’, waaronder de kinderburgemeester Javano Zwiers, toneelregisseuse Ola Mafalaani en Denisa Kasova, directeur van de Noordelijke Innovation Board.

Bevingen

Het programma start bij hotel Prinsenhof aan het Martinikerkhof. Vandaar gaat het naar de Grote Markt, waar burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum samen met gedupeerden de koning en zijn gevolg zal bijpraten over de bevingsproblematiek. Volgens CdK Paas is de koning daar al behoorlijk van op de hoogte: “De koning is hier al vaak geweest, ook buiten de media. En dan ging het vaak over de bevingen.”

Energie

Ook zal er aandacht zijn voor de rol van Groningen in de (inter)nationale energievoorziening. “Energie zit ons in de genen”, aldus Paas, die wijst op zowel het verleden als de toekomst: “Turf voor Randstad kwam hier vandaan: dat heeft de veenkoloniën gevormd en al vanaf 1950 leveren we gas.  En ook in de toekomst blijven we energieleverancier, dankzij de windenergie van zee, die binnenkomt via de Eemshaven.”

Startups

Serie-ondernemer Ben Woldring uit Usquert, onder meer bekend van zijn vergelijkingssites, zal de Oranjes langs een aantal succesvolle ondernemingen leiden die voortkomen uit de Groningse startup scene.

Slotlied

Het programma in de stad eindigt op de Vismarkt met een slotlied, waar burgemeester Den Oudsten erg trots op zegt te zijn: “Groningen komt daarin tot uiting. Ik ben nu al trots dat we Stad en Ommeland zo kunnen laten zien. We hopen dat de Koning en zijn familie een leuke dag hebben en er ook iets van opsteken.”
 

Bezoekers

Langs de route die de Oranjes afleggen is plek voor zo’n 30.000 toeschouwers. Den Oudsten verwacht dat er in totaal zo’n 80.000 mensen naar Groningen zullen komen om Koningsdag met Willem-Alexander en zijn familie mee te vieren.

Kijk voor het volledige programma van de Oranjes en voor een overzicht van alle andere feestelijkheden op Koningsdag.groningen.nl