nieuws

18 jun 2019, 10:10

Koen Schuiling krijgt in Den Helder lof en respect, maar ook kritische noot

Koen Schuiling krijgt in Den Helder lof en respect, maar ook kritische noot

Hoe heeft de politiek in Den Helder gereageerd op het vertrek van Koen Schuiling? De media in Den Helder, en overig Noord-Holland, sloegen aan het bellen en peilden de meningen. Het Noord-Hollands Dagblad vat het resultaat samen in de kop: ‘Koen Schuiling werd in Den Helder ‘zowel bejubeld als verguisd’

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat Schuiling zo lang burgemeester is geweest in een politiek lastige stad als Den Helder – sinds 1994 is er niet een burgemeester die langer dan een termijn bleef – is volgens deze krant al een prestatie op zich. ‘Als Schuiling de twee volle termijnen had volgemaakt, zou hij de eerste zijn geweest sinds burgemeester Rehorst in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw’, aldus het Noord-Hollands Dagblad.

Toch heeft Schuiling het in die negen jaar niet steeds gemakkelijk gehad. Schuiling ijverde kort na zijn aantreden voor een nieuw stadhuis in Den Helder, samen met het college van B en W, maar daar was een deel van de bevolking niet blij meer.

Ook op het gebied van openbare orde nam Schuiling een besluit waar niet iedereen het mee eens was – de ontruiming van het Rob Scholte Museum in 2018.  

Volgens de regionale nieuwssite Den Helder actueel levert het nieuws dat Koen Schuiling Den Helder verlaat en naar Groningen gaat op social media wisselende reacties op. ‘Velen gunnen hem de mooie stap in zijn carrière, anderen roepen blij te zijn dat hij vertrekt. Binnen de lokale politiek klinkt vooral waardering voor Schuiling en gunnen ze hem deze stap’.

 

Harrie van Dongen van de Stadspartij zegt. “Een goeie bestuurder die misschien niet altijd op een lijn zat met de raad, maar dat zat de raad intern ook niet. Ik denk dat hij over een prima netwerk beschikte waar Den Helder de vruchten van plukte. Laten we hopen dat die trend zich doorzet. Jammer voor ons en gelukkig voor Groningen zou ik zeggen.”

 

Marije Boessenkool (GroenLinks): “ik vind het jammer dat Koen vertrekt, maar begrijp het best dat hij na zoveel jaar Den Helder toe is aan iets anders en naar Groningen wil. Ik wens hem veel succes bij deze nieuwe stap en hoop dat Den Helder een goede opvolger vindt.”

 

Type Schuiling

 

“Het is een geweldige kans voor Koen. Hij heeft zich ontzettend lang met ziel en zaligheid ingezet voor onze gemeente en daar zijn wij hem ontzettend dankbaar voor”, reageert Harmen Krul (CDA). “Deze kans heeft hij écht verdiend en die gunnen wij hem van harte", aldus Den Helder Actueel.