nieuws

22 jun 2016, 09:09

Kamp neemt vrijdag besluit over gaswinning; SodM adviseert om terug te gaan naar 24 miljard kuub per jaar

Kamp neemt vrijdag besluit over gaswinning; SodM adviseert om terug te gaan naar 24 miljard kuub per jaar

Het kabinet neemt vrijdag waarschijnlijk een besluit over de gaswinning in Groningen. Dat zei minister Henk Kamp dinsdagavond in Groningen na overleg op het provinciehuis met bestuurders en maatschappelijke organisaties.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De minister van Economische Zaken zei dat de gesprekken in goede sfeer waren verlopen en dat er al veel goeds is gebeurd in het gebied waar gas wordt gewonnen. Hij doelde dan onder meer op het werk van Hans Alders, de Nationaal Coördinator Groningen en het Centrum Veilig Wonen. Kamp legde de bestuurders en belangengroepen uit welke adviezen hij heeft gekregen en schetste de contouren van zijn voorgenomen gasbesluit.

De Telegraaf meldde eerder op de dag dat het Staatstoezicht op de Mijnen adviseert om de gaswinning terug te brengen naar 24 miljard kuub aardgas. Daar wilde de minister nog niets op zeggen. Ook gedeputeerde Eelco Eikenaar hield de lippen stijf op elkaar.

Voor het provinciehuis protesteerden dinsdagavond ruim honderd Groningers met veel lawaai tegen de gaswinning in hun provincie. Het protest was georganiseerd door de Coalitie Gasverzet Groningen. Dat is een samenwerking van bestaande actie- en belangengroepen.