Nieuws

Kabinet wil álle kolencentrales dicht; RWE wil meer biomassa

Het kabinet wil álle kolencentrales in Nederland sluiten voor het jaar 2030. Dat zou betekenen dat er dan ook een einde komt aan het stoken met kolen in de Eemshaven, waar recent een van de nieuwste  kolencentrales van Europa is gebouwd. Zelf wil eigenaar RWE het liefst deze centrale open houden en (in plaats van – ) kolen biomassa gaan stoken.


Leestijd: 1 minuut

RWE wil kolencentrale in Eemshaven alsnog ‘vergroenen’ en CO2 afvangen
RWE wil kolencentrale in Eemshaven alsnog ‘vergroenen’ en CO2 afvangen

Biomassa

RWE kreeg in 2016 een bijzondere subsidie voor de productie van biomassa ​​die tot 2028 zal worden gebruikt. Deze subsidie maakt deel uit van de huidige ‘Energieakkoord’ en is volgens een woordvoerder van RWE cruciaal om de 2023 doelstellingen van 16% hernieuwbare energie te behalen.

‘We gaan dus wat betreft de bijstook van biomassa onder meer in de Eemshaven uit van de huidige afspraken. We zetten onze plannen dan ook voort om de Eemshaven-centrale geschikt te maken voor duurzame biomassa. Eind dit jaar start RWE met de bijstook van 30% biomassa op de Amer om dit de komende jaren uit te breiden tot 80%. In Eemshaven starten we in 2019 met de toepassing van 15% biomassa’, zo meldt een woordvoerder van RWE.

‘Voor de periode na 2028 praten we graag verder in het kader van het nieuwe klimaat- en energieakkoord. RWE is van mening dat de uitbreiding van de biomassa-subsidies juist een positieve uitwerking op de energietransitie heeft, en de ontwikkeling van de Biobased Economy kan bespoedigen, die de mogelijkheid heeft om een ​​nieuwe pijler in de Nederlandse economie te zijn. Biomassa is essentieel om te voldoen aan de ambitieuze klimaatdoelstellingen van dit kabinet’, zo betoogt de RWE-woordvoerder.

Sluiting kolencentrales

Uitgebreid onderzoek van de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu eerder dit jaar concludeerde dat de vroege sluiting van steenkoolcentrales de minst gunstige optie is voor de vermindering van CO2. ‘De bijstook van biomassa op grote schaal in onze moderne centrales is veel effectiever in termen van internationale CO2-reductie. Wij zijn van mening dat onze moderne en efficiënte installaties bijdragen aan de continuïteit van de voorziening, betaalbare warmte en elektriciteit, CO2-reductie en een rol spelen in de ontwikkeling van de Biobased Economy’, aldus de RWE-woordvoerder in reactie op de plannen van het kabinet.