nieuws

13 aug 2015, 10:10

Jumbo-bomber eist bitcoins

Jumbo-bomber eist bitcoins

De zogeheten Jumbo-bomber perst de supermarktketen af. Hij of zij eist ,,een hoeveelheid bitcoins''. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt. De rechercheurs hebben informatie over de zaak vrijgegeven en willen dat het volk meedenkt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Met de virtuele munt bitcoin kan een dader anoniem blijven. Transacties zijn heel moeilijk te traceren. Dat maakt het interessant voor criminelen.

Verschillende Jumbo-filialen in Groningen en Zwolle kregen te maken met de man of vrouw. Begin mei werd een explosief gevonden bij een Jumbo aan de Wilhelminakade in Groningen. Op 31 mei was er daadwerkelijk een explosie bij de pui van de winkel aan het Overwinningsplein. Een raam en een kozijn raakten beschadigd. Op 6 juni werd de Jumbo bij voetbalstadion Euroborg ontruimd na een bommelding, maar dat bleek loos alarm.

Begin juli was een verdacht pakketje bezorgd bij de Jumbo aan de Veemarkt in Zwolle. Ook dat is het werk van de bomdreiger, denkt de politie. De dader stuurde een felicitatiekaart met een beetje explosieve stof. Volgens de politie heeft hij of zij meerdere keren contact gezocht over de Zwolse Jumbo.

Jumbo noemt de dreigingen vervelend. ,,We hebben vanaf het eerste incident nauw contact met de politie. In samenspraak met hen zijn in onze winkels - opvallend en onopvallend, binnen en buiten - extra voorzorgsmaatregelen genomen om een veilige winkel- en werkomgeving te creëren'', laat de supermarktketen donderdag weten in een verklaring.

De bomber is waarschijnlijk een man van twintig tot veertig jaar oud, zo laat de politie weten. Hij woont vermoedelijk in de stad Groningen. De dader heeft kennis van explosieven, computersystemen en elektronica. Dat blijkt uit het daderprofiel van de man, dat te vinden is in een deel van het politiedossier dat donderdag openbaar werd gemaakt.