nieuws

10 okt 2016, 11:11

Jubileum-editie van 4Mijl groot feest; Stadjers gehuldigd wegens hun 30ste deelname

Jubileum-editie van 4Mijl groot feest; Stadjers gehuldigd wegens hun 30ste deelname

De jubileum-editie van de 4Mijl van Groningen is gisteren zeer succesvol verlopen. Het was genieten voor de 23.000 deelnemers en de vele toeschouwers. Ook de horeca in de binnenstad deed uitstekende zaken. In de namiddag werd het podium vrij gemaakt voor twee zeer bijzondere lopers, Jan Bennes Stuur en Harry Fransen, afkomstig uit Groningen. Zij voltooiden beiden hun 30e 4 Mijl van Groningen, en liepen dus alle edities mee.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

23.000 lopers hadden zich dit jaar ingeschreven voor de 30e editie van dit grootse loopfeest van het Noorden. Ondanks het wisselvallige weer werd het een dag vol vreugde en mooie prestaties. Vanaf 13.00 uur gingen de lopers, onder wie zowel nationale als internationale toppers, van start in Haren om de traditionele 4 Mijl te volbrengen. Tamirat Tola en Viola Kibiwot maakten hun favorietenrol volledig waar.


Vrijwel direct na de start vormde zich een kopgroep van 10 à 15 lopers. Vlak voor de waterpost op 4,4 km viel de groep uiteen. Tola, Demelash, Mande en Kiplangat namen de leiding. Bij het Hereweg-viaduct versnelde Tola en probeerde weg te lopen bij de groep. Demelash volgde en wilde mee, want zoals hij op de persconferentie al aankondigde was hij uit op revanche. Op de Olympische Spelen in Rio liep hij met Tola de 10.000 meter, maar kwam hij een honderdste tekort waardoor het brons naar Tola ging. Het werd een spannende eindstrijd die ook dit keer werd gewonnen door Tamirat Tola in een tijd van 17:38 (zie bijlage). Demelash finishte op slechts één seconde. De Oegandees Abdallah Mande volgde ruim daarna in 18:01.


Bij de dames was het wederom de Keniaanse Viola Kibiwot (20:02) die de overwinning op haar naam mocht schrijven. Hiermee boekte zij de vijfde overwinning op rij, een unieke prestatie. Haar landgenote Carolyne Jepkosgei werd tweede in 20:24. De derde plaats ging welverdiend naar de Ethiopische Enatnesh Alamrew die finishte in 20:36.


Roy Hoornweg kwam verrassend als snelste Nederlander over de finish in een tijd van 18:17, gevolgd door Gert Jan Wassink en Michel Butter, die respectievelijk tweede en derde werden. Marcella Herzog kwam als de snelste Nederlandse vrouw en zevende dame overall over de finish in 21:32.  


In de namiddag werd het podium vrij gemaakt voor twee zeer bijzondere lopers, Jan Bennes Stuur en Harry Fransen, afkomstig uit Groningen. Zij voltooiden vandaag beiden hun 30e 4 Mijl van Groningen. De laatste loper, Ewald Lambert, werd om 16.00 uur feestelijk onthaald door Race director Elske Dijkstra en door het enthousiaste publiek dat massaal naar de Vismarkt was gekomen.


De Vismarkt in hartje Groningen was wederom het toneel voor prachtige tijden die kunnen worden toegevoegd op de palmares van het grootste sportevenement van Groningen.

De 31e editie van de 4 Mijl Groningen vindt plaats op zondag 8 oktober 2017.