nieuws

16 feb 2016, 11:11

Journalistenprijs voor Jumbo-onderzoeksleider van politie

Rob Vos, onderzoeksleider van de politie Noord-Nederland, heeft maandagavond de eerste NPS Reuringsprijs gekregen. Dat is een prijs van de Noorder Pers Sociëteit (NPS) voor iemand die op een creatieve en vernieuwende manier zorgen voor opschudding op het raakvlak van communicatie en journalistiek.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De onderzoeksleider, die zich de laatste maanden nadrukkelijk bezighield met de zaak rondom de Jumbo-bomber, kreeg de prijs vanwege zijn aanpak in dat onderzoek. De politie zette een groot deel van het onderzoeksdossier online en vroeg het publiek om mee te speuren. Uiteindelijk leidde dat tot de aanhouding van een verdachte. Volgens juryvoorzitter Arjan van de Leur was dat in een traditioneel gesloten bolwerk een gedurfde stap van onderzoeksleider Rob Vos.

De Jumbo-bomber hield vestigingen van de supermarkt maandenlang in zijn greep door het concern af te persen. Hij plaatste daarbij explosieven bij supermarkten in Groningen en Zwolle. Hij liep tegen de lamp omdat hij gebruik maakte van kookwekkers die hij bij de Blokker zou hebben gekocht. De verdachte, Alex O., zit momenteel ter observatie in het Pieter Baan Centrum.

De Reuringsprijs wordt vanaf nu jaarlijks uitgereikt. Rob Vos kreeg een prachtig glazen kunstwerk gemaakt door glaskunstenaar Alwin Overwater. De Noorder Pers Sociëteit is een platform voor journalisten, woordvoerders van bedrijven, organisaties en instellingen en voor mensen die vanuit hun vakgebied geïnteresseerd zijn in de communicatie tussen deze groepen. De NPS organiseert jaarlijks bijeenkomsten waarmee ze proberen te zorgen voor wederzijds begrip tussen journalisten en woordvoerders.