nieuws

24 mrt 2016, 13:01

Johan Cruijff (68) overleden; legendarische spits maakte debuut in Groningen

Johan Cruijff (68) overleden; legendarische spits maakte debuut in Groningen

Johan Cruijff is donderdag op 68-jarige leeftijd overleden. Dat is bekend gemaakt op zijn eigen website. De legendarische voetballer maakte op 15 november 1964 zijn eredivisiedebuut in Groningen. Onlangs verschenen er nog foto’s van dat debuut. Met het plaatsen van die foto’s eert de GIC nog eenmaal ’s lands beste voetballer ooit.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

“Met verdriet moeten wij mededelen dat Johan Cruijff (68), omringd door zijn familie en na een felle strijd tegen kanker, op 24 maart in Barcelona is overleden”, zo stelt de site van Cruijff. “Wij vragen u nadrukkelijk om de privacy van de familie te respecteren in deze bedroefde en moeilijke tijden.”

Cruijff groeide uit tot de beste voetballer die ons land ooit heeft gekend. Zijn debuut op professioneel niveau maakte hij in de wedstrijd tegen GVAV, die door de Groningers met 3-1 werd gewonnen. De toen 17-jarige Cruijff scoorde tijdens zijn debuut het enige doelpunt voor Ajax. Op de foto's zijn twee doelpogingen van Ajax te zien. GVAV-keeper Tonny van Leeuwen wist te redden. Cruijff draagt op de foto's het shirt met nummer 8.

De foto’s zijn afkomstig van de Engelse site A Football Archive. Lang werd aangenomen dat er geen beeldmateriaal van het debuut van Cruijff was. De nationale tv had besloten om niet naar Groningen af te reizen voor de wedstrijd tussen GVAV en Ajax. In het Nieuwsblad van het Noorden stonden alleen maar foto’s van de Groningse doelpunten. Meer dan 51 jaar na zijn debuut doken daar toch twee foto’s op.