nieuws

02 sep 2015, 08:08

Inwoners Beijum willen geen patiënten van Van Mesdag in de wijk

Inwoners Beijum willen geen patiënten van Van Mesdag in de wijk

Een aantal inwoners van de Groningse wijk Beijum zamelen handtekeningen in om te voorkomen dat Lentis TBS-patiënten gaat huisvesten in de Onnemaheerd. Dat schrijft het Dagblad van het Noorden woensdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Lentis wil de locatie, die nu gebruikt wordt voor beschermd wonen, gebruiken om twaalf forensisch psychiatrische patiënten van de Van Mesdagkliniek te huisvesten. Die kunnen vanuit daar reïntegreren. Het zou niet per definitie om TBS’ers gaan, maar wel om mensen die een delict hebben gepleegd.

Het pand aan de Onnemaheerd ligt vlak naast een basisschool in een woonwijk met meer kindinstellingen. Buurtbewoners vrezen een enorme sociale druk op hen, direct omwonenden en het maatschappelijke klimaat in de wijk.

De omwonenden zijn alleen boos omdat ze niet geïnformeerd zijn, terwijl dit wel had gemoeten. Ze zamelen handtekeningen in en willen uiteindelijk de directie van Lentis vragen om het besluit terug te draaien.

De Groningse raadsleden Inge Jongman (ChristenUnie) en Anna Riemersma (Stadspartij) hebben de kwestie aangekaart bij burgemeester Den Oudsten. Die gaat in gesprek met Lentis.