nieuws

17 nov 2016, 11:11

Intocht van Sinterklaas in Groningen toch met roetveegpieten

Intocht van Sinterklaas in Groningen toch met roetveegpieten

Sinterklaas wordt zaterdag tijdens de intocht in Groningen vergezeld van roetveegpieten. Ook zijn er pieten met een licht getinte huidskleur. De Koninklijke Vereniging voor Volksvermaken volgt volgens het Dagblad van het Noorden daarmee de landelijke intocht en het Sinterklaasjournaal. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tot een paar weken terug was de vereniging nog een andere mening toegedaan. Toen zeiden ze nog dat er tijdens de intocht alleen maar zwarte pieten zouden zijn. “Piet is bij ons intens zwart, zo zwart komt het in de natuur niet voor”, aldus een bestuurslid destijds in De Volkskrant.

De vereniging gaf toen ook aan dat ze de ‘grotemensendiscussie’ op de voet volgen. “Als er op een gegeven moment een meerderheid is die vindt dat dat niet meer zo moet, wie zijn wij dan om daar niet in mee te gaan?”

Overstag
Volksvermaken is nu dus overstag. Er zijn tijdens de intocht ongeveer honderd pieten en daarvan krijgt ongeveer twintig procent alleen maar roetvegen of een lichtere huiskleur.

De intocht trok dit jaar op verschillende plekken veel actievoerders. In Rotterdam werden 200 activisten opgepakt. De organisatie in Groningen ziet op dit moment geen reden om de beveiliging aan te scherpen.