nieuws

08 jun 2016, 09:09

Internist UMCG teleurgesteld over afketsen donorplan

Internist UMCG teleurgesteld over afketsen donorplan

“Een gemiste kans.” Dat vindt internist Stefan Berger van het UMCG in Groningen over het afketsen van het donorplan van D66. Die wilden dat iedereen automatisch orgaandonor is. Het CDA liet dinsdag weten dat ze het plan van D66 niet steunen en daarmee is er geen meerderheid voor het plan, zo meldt RTV Noord.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

D66 wil dat iedereen automatisch orgaandonor is, tenzij je aangeeft dat je geen donor wil zijn. Nu is dat andersom. Volgens internist Berger gaan er nu honderden organen mee de grond in. “En dat is ontzettend jammer”, aldus de specialist.

Het CDA vindt het automatische donorschap een inbreuk op de onaantastbaarheid van het lichaam. Berger verwerpt dat op RTV Noord: “Als men twijfelt, doneert men niet. En ik verwacht juist dat mensen elkaar wel willen helpen.”

Volgens de internist gaan nu veel donoren verloren omdat veel Nederlanders zich nog niet hebben geregistreerd en ze de keus overlaten aan familie. In veel gevallen is het antwoord dan nee, ook al is niet duidelijk wat de wens van de overledene was. Een automatisch donorschap zou er volgens de internist voor zorgen dat het tekort aan organen was opgelost.