nieuws

12 aug 2015, 10:10

Infoversum toont eerste resultaten van ‘New Horizons’ : missie naar Pluto

Infoversum toont eerste resultaten van ‘New Horizons’ : missie naar Pluto

Dinsdag 18 augustus a.s. begint in het Infoversum om 19:30 een speciale show voor iedereen die meer wil weten over de recente reis naar Pluto.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Slechts een maand geleden, op dinsdag 14 juli, scheerde ruimtesonde 'New Horizons' langs dwergplaneet Pluto en maakte de scherpste opnamen ooit van deze onbekende wereld. Ook al duurt het nog 15 maanden voordat de NASA alle data van deze ontmoeting heeft gedownload naar aarde, de eerste adembenemende foto's zijn nu al binnen en overtreffen alle verwachtingen.

 

Full dome theater Infoversum geeft in samenwerking met Blaauw Sterrenwacht een speciale show over de eerste resultaten van New Horizons op het gigantische koepelscherm van 630 m2.Baanbrekende beelden van Pluto


Sterrenkundige Marlies van de Weijgaert neemt het publiek mee op de reis die de sonde heeft afgelegd door het zonnestelsel langs Pluto en Charon. De oogst aan nieuwe resultaten zal in deze lezing worden gepresenteerd. Pluto blijkt een grote verrassing: geen dode wereld maar vol activiteit. Van stromende gletsjers van stikstofijs en 3 kilometer hoge ijsbergen tot nevels die tot wel 130 kilometer boven het oppervlak reiken en een rode neerslag op Pluto veroorzaken. De dwergplaneet vormt hiermee een unieke wereld die ons oproept om de huidige ideeën over de vorming van ons zonnestelsel te herzien.

 

Tickets


De lezingen zijn toegankelijk voor iedereen. Tickets zijn te verkrijgen via www.infoversum.nl of aan de kassa.