nieuws

21 jul 2017, 10:10

In sommige gemeenten mag je je niet verkleden als Sinterklaas; wat mag er in Groningen niet?

In sommige gemeenten mag je je niet verkleden als Sinterklaas; wat mag er in Groningen niet?

In sommige Nederlandse gemeenten is het verboden om je te verkleden als Sinterklaas en in weer andere plaatsen mag je geen condooms uitdelen op straat. Dat blijkt uit het doorpluizen van alle Algemene Plaatselijke Verordeningen (APV's) van gemeenten door RTL Nieuws. Benieuwd wat er in Groningen niet mag?

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In de stad Groningen staat in de APV dat het verboden is om duiven te voeren. En niet alleen duiven, ook andere overlast veroorzakende vogels mogen niet gevoerd worden.

RTL Nieuws kwam nog opmerkelijker zaken tegen. Zo mag je in de gemeente Bunschoten geen anticonceptiemiddelen verkopen of uitdelen op de openbare weg en in Deventer is het verboden om voor de intocht en na de uittocht van Sinterklaas verkleed als de Goedheiligman de straat op te gaan. In Amsterdam mag een toiletpot nergens anders voor worden gebruikt dan ‘waar deze voor bestemd is’, en in 15 gemeenten is het verboden te vloeken met de naam van God.

Veel van de bijzondere regels lijken volgens RTL Nieuws vooral van symbolische aard. Op basis van gegevens van het Centraal Justitieel Incassobureau blijkt namelijk dat er nauwelijks boetes worden uitgedeeld.