nieuws

10 jul 2017, 11:11

In Groningen straks 10.000 huishoudens verwarmd met warmwaterbron

In Groningen straks 10.000 huishoudens verwarmd met warmwaterbron

Een warm-waterbron diep onder de grond gaat binnenkort zorgen voor de verwarming van de woningen in meer dan tienduizend huishoudens. Vorige week werden de eerste buizen gelegd voor dit project ‘WarmteStad’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De aanleg van het warmtenet is  op Zernike Campus. Hier komt de warmtebron die tal van gebouwen, kantoren en wooncomplexen gaat voorzien van aardwarmte. Om de overlast op de Campus te beperken, vinden de werkzaamheden zoveel mogelijk plaats in de zomervakantie. 

 

Zodra het warmtenet op Zernike is aangelegd, wordt gestart met het verdere tracé. Dat gaat onder de Ringweg door, richting Paddepoel-Noord, Selwerd en andere stadsdelen. Dit najaar start de aanleg van de daadwerkelijke geothermiebron, die het warme water op gaat pompen uit de grond.

 

In de toekomst kunnen meer dan 10.000 huishoudens in het noordwesten van de stad Groningen duurzame warmte van dit net gebruiken in plaats van aardgas. Dit is het eerste diepe geothermie project in Nederland dat warmte levert aan huishoudens van bestaande bouw op deze schaal.

 

Foto: Pjotr Wiese
Foto: Pjotr Wiese

De eerste buizen van het Warmtenet Noordwest liggen er inmiddels in.  WarmteStad was vorige week al begonnen met de werkzaamheden, en vrijdag legden wethouder Mattias Gijsbertsen van de gemeente Groningen, directeur Riksta Zwart van Waterbedrijf Groningen en directeur WarmteStad Dick Takkebos officieel de eerste buizen in de grond. Een nieuwe mijlpaal in het bestaan van WarmteStad op weg naar een Energieneutraal Groningen in 2035.

 

 

WarmteStad

 

WarmteStad is het duurzame nutsbedrijf van de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen, dat aan bedrijven en inwoners van de stad Groningen voor de lange termijn betrouwbare, betaalbare en bovendien duurzame warmte (en/of koude) oplossingen biedt.

 

Gasunie New Energy is samen met Warmtenet Noordwest bv beoogd partner voor een transportvennootschap die zorgt voor de bouw, het onderhoud en het beheer (de instandhouding) van het warmtenet.

 

(Bron: Warmtenet; Foto's: Pjotr Wiese)

Foto: Pjotr Wiese
Foto: Pjotr Wiese