nieuws

28 nov 2016, 09:09

Filmfestival IDFA in Groningen trekt opnieuw meer bezoek: meer dan dertig films in drie dagen

Filmfestival IDFA in Groningen trekt opnieuw meer bezoek: meer dan dertig films in drie dagen

De pocketeditie van het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) die afgelopen weekend in Groningen werd gehouden, heeft circa 1700 bezoeken getrokken en dat waren er ruim 300 meer dan vorig jaar.  Dit jaar was het de vierde keer dat het Groninger Forum een dwarsdoorsnede van het aanbod van het Amsterdamse festival toonde. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In drie dagen tijd waren meer dan 30 voorstellingen te zien. Het festival opende met de documentaire The Rolling Stones Olé Olé Olé, ingeleid door Leo Blokhuis. Andere populaire titels waren de bejubelde documentaire De kinderen van juf Kiet, Raving Iran, Shadow World en Life Animated.

 

Favorieten Life Animated was de enige titel van het Groningse documentaireweekend die ook te zien was in IDFA’s Audience Favorites, het zondagprogramma met de publiekslievelingen van het Amsterdamse festival. De drie andere films in dat programma waren Singing With Angry Bird, The Eagle Huntress en La Chana.

 

Inleidingen, talkshow, Q&A’s en pop-up Virtual Reality-cinema Een filmfestival is geen echt festival zonder speciale gasten. Ook dit jaar was een aantal experts gestrikt om films in te leiden. Leo Blokhuis introduceerde de documentaire over The Rolling Stones. De Utrechtse dichter Ingmar Heytze was te gast bij het Campert-portret Verloop van jaren en de Zuid-Afrikaanse politicus en schrijver Andrew Feinstein was aanwezig bij de voorstelling van Shadow World.

Zaterdagavond was er de IDFA-in-Groningen-talkshow, gehost door radio- & televisiemaker Jan Douwe Kroeske die in gesprek ging met regisseur Dennis Alink over zijn film over Herman Brood. Catherine van Campen, maakster van Zaatari Djinn, en het  jonge talent Guido Hendrikx, de regisseur van het tijdens het IDFA bekroonde Stranger in Paradise, waren aanwezig voor een Q&A. Net als vorig jaar was er ook de mogelijkheid gratis een drietal VR-kortfilms te bekijken in de Virtual Reality-cinema.

 

Grootste documentairefestival van Europa Het IDFA is het grootste documentairefilmfestival van Europa en geldt al jaren als dé ontmoetingsplek voor makers en publiek. Daar zie je de mooiste, nieuwste en beste documentaires uit de hele wereld. Het Groninger Forum ging een duurzame samenwerking aan met het IDFA en presenteert in dat kader sinds 2013 een pocketeditie.