nieuws

24 jun 2016, 11:11

Hoogste punt bouw protonentherapiecentrum UMCG bereikt

Hoogste punt bouw protonentherapiecentrum UMCG bereikt

Met het storten van betonnen dak van maar liefst drie meter dik is het hoogste punt bereikt in de bouw van het UMC Groningen Protonentherapiecentrum.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het beton vormt het dak boven de ruimten waarin later dit jaar de bestralingstoestellen en de deeltjesversneller worden geïnstalleerd.

De bouw van het protonentherapiecentrum verloopt voorspoedig; ongeveer een jaar naar aanvang van de bouw is het hoogste punt bereikt. Hoewel het gebouw aan de buitenkant al bijna af lijkt, is na oplevering nog ongeveer een jaar nodig om alle apparatuur te installeren, af te stellen en te testen.

Volgens planning zullen eind 2017 de eerste patiënten in het centrum worden behandeld met protonentherapie, een voor Nederland nieuwe bestralingsbehandeling. Deze behandeling leidt tot minder bijwerkingen en draagt bij aan een betere kwaliteit van leven voor patiënten. In het centrum worden op den duur zo’n 600 patiënten per jaar behandeld, zowel volwassenen als kinderen.

Met de komst van het centrum worden vijftig nieuwe voltijdbanen gecreëerd. Het gaat om functies als radiotherapeuten, laboranten, klinisch-fysici, maar ook om medewerkers ICT en patiëntenservice.