nieuws

17 aug 2015, 10:10

Honderden schoorstenen in Noord Oost Groningen vervangen

Honderden schoorstenen in Noord Oost Groningen vervangen

Vele honderden schoorstenen in noord-Groningen zullen vanaf vandaag worden vervangen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Centrum Veilig Wonen begint deze week met het grootschalig vervangen van schoorstenen en objecten die mogelijk een gevaar vormen bij een zwaardere aardbeving. De bewoners zijn hierover geïnformeerd. Het gaat in eerste instantie om ruim bijna 300 woningen in Noord Oost Groningen.

 

In dit gebied zijn in de afgelopen maanden al ruim 100 schoorstenen vervangen. In totaal worden dit jaar nog tenminste 800 schoorstenen en afvallende objecten verwijderd en mogelijk vervangen o.a. in de gemeenten Appingedam, Bedum, Uithuizen, Uithuizermeeden, Bierum, Kantens, Loppersum en Roodeschool.

 

Tijdens straatinspecties is een inventarisatie gemaakt van gebouwonderdelen, zoals schoorstenen, die door hun vorm en bouwwijzen extra kwetsbaar zijn. In Stedum en Middelstum hebben veel woningen zogeheten Wolfskappen. Bij deze daken zijn de schoorstenen vaak onvoldoende verankerd aan de houten dakconstructie. De zware gemetselde schoorstenen kunnen wel tot 600 kilo wegen en vormen een gevaar als deze bij een beving losraken en schade of letsel veroorzaken.

 

De gemetselde schoorstenen worden vervangen door nieuwe schoorstenen. Deze zijn gemaakt van een aluminium frame dat aan de buitenzijde is afgewerkt met steenstrips. Daarmee wordt een aanzienlijke gewichtsbesparing bereikt. Het is mogelijk deze schoorstenen goed aan te laten sluiten bij de steensoort en de architectuur van de woning. Ook wordt rekening gehouden met woningen die vallen onder beschermd dorpsgezicht en met monumenten. Dat betekent in de praktijk dat nagenoeg alle schoorstenen op maat worden gemaakt. Naast het vervangen van de schoorstenen worden ook schuin gemetselde schoorsteenkanalen in de woning vervangen door lichtgewicht kanalen.