nieuws

09 nov 2018, 10:10

Historisch schoolgebouw Wiebenga nu een van meest aardbevingsbestendige gebouwen Groningen

Historisch schoolgebouw Wiebenga nu een van meest aardbevingsbestendige gebouwen Groningen

Een in architectuur-kringen beroemd oud schoolgebouw in Groningen zal na een ingrijpende opknapbeurt woensdag door de minister van onderwijs worden heropend. Het betreft het Wiebengacomplex aan de Petrus Driessenstraat in Groningen (zie foto) dat nu een van de meest aardbevingsbestendige gebouwen van Groningen is.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Wiebengacomplex uit 1927 is het eerste gebouw in Nederland dat werd gebouwd in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid, ook wel ‘Het Nieuwe Bouwen’ genoemd.

 

Verbouwing

 

Het Wiebenga is een monument met een lang en bijzonder verleden, maar door deze renovatie nu ook met een toekomst. Het binnenterrein heeft zijn historische functie van werkplaats teruggekregen, maar dan met een interprofessionele karakter waar veel ruimte is voor vaardigheidsonderwijs. Studenten kunnen hier gefaciliteerd studeren.

 

Er wordt invulling gegeven aan de leergemeenschap van de Hanzehogeschool Groningen om kennis uit onderzoek en onderwijs te vertalen naar innovatie in de beroepspraktijk.

De verbouwing van het Wiebenga is gerealiseerd door een nauwe samenwerking tussen het ontwerpteam van de Hanzehogeschool Groningen, DP6 architectuurstudie, Bierman Henket architecten, Monumentenzorg en een aantal gespecialiseerde professionals. Het Wiebenga is nu een van de meest aardbevingsbestendige gebouwen van Groningen.

 

Kunstwerken

 

De bewogen geschiedenis van het Wiebenga en de opdracht voor de toekomst is aanleiding geweest om twee kunstwerken te laten ontwerpen. In het eerste kunstwerk, ontworpen door Deborah Roffel (alumnus van Academie Minerva) en uitgevoerd door Royal Goedewagen, worden de verzetshelden geëerd aan de hand van hun verhalen. Het monument bestaat uit keramieken boeken; een innovatief kunstwerk met een oude techniek.

 

Het kunstwerk van de toekomst is ontworpen door Eirik Jahnsen (ook een oud-student van Academie Minerva). Het werk is van staal maar oogt fragiel, een combinatie van kracht en zwakte.

 

(Foto onder en meer informatie: Straat in Groningen.nl)

Het Wiebengacomplex
Het Wiebengacomplex