nieuws

16 okt 2015, 09:09

Herfstvakantie? Ga erop uit in Groningen

Herfstvakantie? Ga erop uit in Groningen

Nog een paar uurtjes en dan is het herfstvakantie!Kinderen hoeven zich komende week geen  moment te vervelen. Al komt de regen met bakken uit de lucht; alleen maar thuis zitten is geen optie. Er is in en om de stad namelijk van alles te doen, van het bezoeken van een theatervoorstelling tot het pakken van een spannende of juist lieve kinderfilm.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Cinekid

Voor deze ene keer maakt het helemaal niet uit of de herfstregen met bakken uit de lucht valt. Tijdens het filmfestival ‘Cinekid’ is er in het Groninger Forum elke dag wel een leuke kinderfilm of bijzondere documentaire te zien. De festivalscouts hebben in alle hoeken van Europa gezocht naar de meest leuke, spannende, gekke of lieve films. De schatten die ze onderweg hebben opgedoken worden in de herfstvakantie gepresenteerd onder het motto ‘ik ben bijzonder’.

Voor de allerkleinsten (4+) draaien onder andere ‘Casper en Emma: een vrolijk kerstfeest’ en ‘Het Vlindermeisje’. Andere films die op het witte doek verschijnen zijn Mullewap, Phantom Boy, The Race, De keeper van Liverpool en Max Minsky en ik.

In het Reuze-mini Medialab hoeven de kinderen zich sowieso niet te vervelen. Ze kunnen hier spelen met de gaafste installaties, zich helemaal gek gamen of gewoon lekker knutselen. Er zijn ook allerlei workshops.

www.groningerforum.nl

Maak je DNA zichtbaar in Universiteitsmuseum

Tijdens de herfstvakantie is er ook in het Universiteitsmuseum van alles te beleven. Zo is er een gratis speurtocht voor kinderen. En wie wil er niet zijn eigen DNA zichtbaar maken, een geode kraken om kristallen te vinden of toveren met fossielen? Ook kunnen bezoekertjes van het museum een speurtocht doen.

www.rug.nl/museum

‘Kick Wilstra scoort!’ in het Stripmuseum

In het Stripmuseum aan de Westerhaven in Groningen staat momenteel in het teken van de voetbalstripheld ‘Kick Wilstra’.

In november vorig jaar was het 65 jaar geleden dat Kick Wilstra zijn eerste stripavontuur beleefde. Op initiatief van de website Voetballegends zijn daarom alle verhalen van de wonder-midvoor opnieuw uitgegeven. En tja, dan kan een tentoonstelling ook niet ontbreken.

De avonturen van Kick Wilstra verschenen tot en met 1959 in verschillende Nederlandse bladen, maar ook in het buitenland. Nederlandse jongens droomden er massaal van om net zo’n succesvolle voetballer te worden als hun stripheld. Kick was niet alleen een fantastische midvoor, maar in het dagelijkse leven ging hij ook nog eens de strijd aan met boeven en ander onrecht.

De expositie vertelt meer over de oorsprong van Kick Wilstra. Verder zijn er natuurlijk een heleboel strips te zien en is er ook aandacht voor de geestelijk vader van de strip: Henk Sprenger.

In het Stripmuseum is nog veel meer te doen. Nergens anders vind je zo’n grote collectie met
originele striptekeningen, stripboeken, spelletjes, filmpjes en meer. In het museum is onder andere, aan de hand van tekeningen en schetsen, te zien hoe een stripverhaal tot stand komt. Video-installaties maken het voor de bezoeker ook mogelijk mee te kijken over de schouders van bekende tekenaars.

www.stripmuseum.nl

Oktobermaand, Kindermaand

Zeg je oktobermaand, zeg je kindermaand! In oktober vindt de manifestatie Oktobermaand, Kindermaand plaats. Bijna 40 musea, molens, kerken en kunstinstellingen in het Noorden openen die maand gratis hun deuren voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Daarnaast worden er elk weekend allerlei leuke activiteiten voor de jeugd georganiseerd die niet alleen erg leuk, maar ook nog eens heel leerzaam zijn.

Speur- en wandeltochten, knutselworkshops, theatervoorstellingen, danslessen, muziekshows, kookactiviteiten, demonstraties van oude ambachten; kinderen hoeven zich in Groningen tijdens de oktoberweekenden zeker niet te vervelen.

www.kindermaand.nl

 

Theaterfestival voor kinderen in herfstvakantie

Onder de noemer ‘Toffe Kastanjes’ zijn tijdens de herfstvakantie in de Stadsschouwburg en het Grand Theatre allerlei mooie, spannende en grappige kindervoorstellingen te zien. Toffe Kastanjes duurt van 18 tot en met 25 oktober.

Zo staat het Houten Huis in het Grand Theatre met de voorstelling Muziek van Beneden. Een familievoorstelling over ongewone ontmoetingen en overlopende harten. In het hilarische ‘AaiPet’ van Bonte Hond geen praatjes, maar wel veel muziek, magie en beweging. Word je slimmer of juist dommer van een computer, vragen de makers zich af. ‘Oma mag ik mijn pop terug?’, is juist weer een grappige en ontroerende voorstelling.

Het blijft niet bij theater alleen. Er worden ook allerlei leuke randactiviteiten georganiseerd.

www.grandtheatregroningen.nl

 

‘Kleintje Cultuur’ in kerk van Leegkerk

De kerk van Leegkerk, onder de rook van Groningen, is zondagmiddag 11 oktober het decor van ‘Kleintje Cultuur’: een culturele middag voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Omdat het van 7 tot en met 18 oktober Kinderboekenweek is, staat het evenement helemaal in het teken van boeken en lezen.

In de kerk wordt de hele middag voorgelezen en er zijn leuke culturele activiteiten. Als kinderen zelf willen voorlezen, mag dat ook.

www.blgroningen.nl/agenda