nieuws

09 mei 2017, 10:10

Groot muziekfestival ‘Terug naar het begin’ in wierdenlandschap Noord-Groningen

Groot muziekfestival ‘Terug naar het begin’ in wierdenlandschap Noord-Groningen

Het noord-Groningse wierdenlandschap is volgend weekend, vrijdag 19 en zaterdag 20 mei, opnieuw het decor van het grote muziekfestival ‘Terug naar het begin’. In totaal staan er dan maar liefst ruim zestig voorstellingen op twintig locaties op het programma. Tot en met zondag aanstaande kunnen mensen nog reserveren voor voorstellingen. Komende zaterdag al is het eerste onderdeel: honderd muzikanten zingen in Zeerijp.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bij het muziekfestival ‘Terug naar het begin’ gaat het om muziek variërend van Zeeuwse folk (Broeder Dieleman) tot Groningse pop (Swinder). Ook artiesten als  Wende (Snijders), Remy van Kesteren, Amsterdam Klezmerband, Tangarine, Fuse, Sabrina Starke en vele andere vormen de line-up van het festival, waarvan Appingedam het festivalhart is.

Het festival ‘Terug naar het begin’ is inmiddels een begrip in Noord-Groningen en ver daarbuiten. De komende editie vindt plaats op vrijdag 19 en zaterdag 20 mei. Ieder jaar zindert het wierdenlandschap, niet alleen van de optredens van geweldige artiesten in eeuwenoude kerkgebouwen, maar ook van vernieuwende muzikale en kunstzinnige projecten.


Niet de minste daarvan is het muzikale experiment ‘Zingen in Zeerijp’: met een masterclass op zaterdag 13 mei voegen zo’n 120 amateur- en professionele zangers hun stemmen bijeen onder de gewelven van de monumentale Jacobuskerk.  

 

Onder leiding van vooruitstrevende dirigent Imre Ploeg, bereiden de zangers zich voor om op te treden tijdens het festival Terug naar het begin. Op zaterdag 20 mei laten ze in drie unieke concerten hun stemmen horen: ook het festivalpubliek wordt uitgenodigd om spontaan mee te zingen.

 

Ontdekkingstocht langs eeuwenoude cultuurschatten

 

En dat is niet het enige wat er te beleven valt. Spraakmakende artiest Wende, harpmeester Remy van Kesteren, harmonisch duo Tangarine: deze en nog veel meer namen vormen op vrijdag 19 en zaterdag 20 mei de line-up van het culturele festival Terug naar het begin. Bezoekers gaan op ontdekkingstocht door het wierdenlandschap langs voorstellingen die plaatsvinden op de mooiste locaties van Nederland: de sprookjesachtige, middeleeuwse kerken van Groningen.


Als je het festivalprogramma goed bestudeert, zie je tussen de regels door het thema van dit jaar al doorschemeren: ‘... en de ander’. Alle artiesten gaan op hun eigen manier aan de slag om ons iets te laten ontdekken over vreemde, lieve, herkenbare, boeiende anderen. Bij Zingen in Zeerijp mag iedereen zijn stem laten horen. Zo ontstaat er een machtig geluid van Groningers, niet-Groningers, mannen, vrouwen en kinderen.

 

(Bovenste foto: lichtpunt.nl)

 

Meer informatie: www.terugnaarhetbegin.nl