nieuws

24 jul 2015, 09:09

Groningse topondernemer waarschuwt voor Nederlandse privacywet

Groningse topondernemer waarschuwt voor Nederlandse privacywet

De Groningse topondernemer Mark Vletter, eigenaar van Voys, waarschuwt buitenlandse startups voor de Nederlandse privacywetgeving. “Blijf weg uit Nederland”, zegt hij. Vletter doet op de site van Voys zijn beklag over een wetsvoorstel waarbij burgers kunnen worden gevolgd via hun telefoon, internet en mail.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Internationaal opererende bedrijven kunnen klanten hebben in Nederland die onder onze privacywetgeving vallen. En die wetten zijn streng. Zo kan het zijn dat een bedrijf hun cryptografische versleuteling moet prijsgeven aan de Nederlandse veiligheidsinstanties.

Vletter heeft de problemen voorgelegd aan Neelie Kroes, als speciaal gezant van de startup-scene in Nederland. Daar vond hij geen gehoor. Hij kijkt nu of hij de nieuwe wetgeving kan omzeilen door zich formeel in een ander land te vestigen of het systeem zo in te richten dat er geen andere partij meer tussen kan. Hij wil die kennis delen met andere partijen.

Vletter is eigenaar van Voys, een bedrijf dat zich richt op internet-telefonie. Het is een van de snelst groeiende startups van Nederland.