Nieuws

Groningse ‘puinhoop’ gestort bij ministerie in Den Haag

Meteen op de eerste dag van zijn ministerschap is er zojuist in Den Haag puin gestort voor de deur van de nieuwe minister van economische zaken, Eric Wiebes. Het gaat om tien kuub puin van door de gaswinning vernielde monumentale boerderijen dat is gestort op de stoep van het ministerie van Economische Zaken. (Lees verder en zie foto op GIC.nl)


Leestijd: 2 minuten

Groningse ‘puinhoop’ gestort bij ministerie in Den Haag
Groningse ‘puinhoop’ gestort bij ministerie in Den Haag

Gedupeerde Groningers en Milieudefensie hebben vanmorgen tien kuub puin van door de gaswinning vernielde monumentale boerderijen gestort op de stoep van het ministerie van Economische Zaken. Het maakt onderdeel uit van een speciaal ‘inwerkdossier gaswinning’ voor Eric Wiebes, de beoogd minister van Economische Zaken en Klimaat. ‘Wij staan hier op zijn eerste werkdag om te laten zien waar de Groningers dagelijks mee te maken hebben. 'Het versneld dichtdraaien van de gaskraan hoort bovenaan zijn prioriteitenlijst’, zegt Jorien de Lege van Milieudefensie.

Het puin staat symbool voor de loodzware erfenis van de voorganger van de minister. Die kondigde jaar na jaar verbeteringen voor de Groningers aan, maar maakte dat in de praktijk niet waar, vinden de actievoerders. De Lege: ‘Nederland is gasverslaafd. Wiebes moet nu echt werk maken van een economie waarin mensen en het klimaat voorop staan.’

Helpen puinruimen

De demonstranten willen de minister graag helpen puinruimen. Daarom wordt ook een papieren inwerkdossier aangeboden. Daarin staan portretten van Groningers, foto’s van verdwenen gebouwen en concrete maatregelen die nodig zijn. Het gaat om compensatie voor Groningers en het sneller afbouwen van de gaswinning. Maar ook over het terugdringen van de gasvraag. De Lege: ‘Wiebes moet zorgen voor een snelle overstap op duurzaam koken en stoken, en zorgen dat iedereen in Nederland dat kan betalen.’

Doekje voor het bloeden

Dat de nieuwe minister die hulp nodig heeft, blijkt uit het regeerakkoord. Sinds 1 oktober wordt jaarlijks minimaal 21,6 miljard kuub uit de Groninger bodem gepompt. Het nieuwe kabinet zegt zich in te zetten voor vermindering, maar de ambitie reikt niet verder dan een daling tot 20 miljard kuub in 2021, aldus Milieudefensie. ‘Dat is niet meer dan een doekje voor het bloeden’, zegt Jorien de Lege. Milieudefensie hoopt dat de Raad van State half november besluit dat elk jaar opnieuw moet worden bekeken in hoeverre de kraan verder dicht kan.

Raad van State uitspraak

Milieudefensie stapte afgelopen zomer samen met onder andere de Groninger Bodem Beweging naar de bestuursrechter. Zij eisten dat de regering elk jaar opnieuw kijkt of de gaskraan verder kan worden dichtgedraaid. Naar verwachting doet de Raad van State half november uitspraak over ons bezwaar tegen het gasbesluit van voormalig minister Kamp.

Foto's:  Michiel Wijnberg/Milieudefensie