nieuws

12 okt 2011, 09:09

Vrijende Groningers onder scanner

De Groningse professor Gert Holstege heeft onderzoek gedaan naar wat er in de hersenen gebeurt tijdens een orgasme. Dat deed hij door heteroseksuele mannen en vrouwen in een PET-scanner te leggen en hen door hun partner te laten stimuleren totdat ze een orgasme kregen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Uit het onderzoek bleek dat bij het orgasme de linkerhersenhelft gedeactiveerd wordt en de rechterhersenhelft geactiveerd wordt, zegt de professor van het centrum voor Uroneurologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. “Vooral die deactivatie is interessant. Eigenlijk wil dat zeggen dat je tijdens de seks je gedachten los moet kunnen laten. Als je aan het bedenken bent wat je de volgende dag bij de supermarkt moet kopen, zal het niet werken’’, aldus Holstege.

Deze wetenschap is interessant voor het denken over mogelijke oplossingen voor vrouwen die niet in staat zijn om een orgasme te krijgen. Dat komt mogelijk omdat ze niet in staat zijn om hun linkerhersenhelft als het ware los te laten. Holstege was een tijdje geleden betrokken bij onderzoek naar een medicijn dat erg positief getest was. Door het medicijn zouden vrouwen die geen plezier hadden in seks, dat wel kunnen krijgen.

,,18 tot 20 procent van de vrouwen lijdt aan Hypoactive Sexual Desire Disorder, HSDD. Dat wil zeggen dat ze geen interesse hebben in seks en dat als probleem ervaren’’, legt Holstege uit. Hij zou gaan onderzoeken hoe dat medicijn werkt in de hersenen. Maar vlak voor het begin van de studie, werd het project al afgeblazen.

Holstege: ,,In Amerikaanse media was veel heisa ontstaan over het medicijn. Vooral uit religieus-ethische hoek. Of het wel verantwoord was dat vrouwen het zouden gebruiken. Dat vind ik zo’n onzin! Vrouwen hebben, net als mannen, toch ook gewoon recht op een fijn seksleven? Maar over Viagra hoor je niemand klagen.’’