nieuws

06 mrt 2017, 10:10

Groningse hoogleraar vond RTL-debat ‘historisch nietszeggend’

Groningse hoogleraar vond RTL-debat ‘historisch nietszeggend’

De Groningse hoogleraar politiek Dirk Jan Wolffram vond het RTL-debat zondagavond in theater Carré ‘historisch nietszeggend’. De kiezer is er volgens hem geen steek wijzer van geworden. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens Wolffram werden de partijprogramma’s “gereduceerd tot het niveau van de aanbieding van telecomproviders: ze bieden allemaal net iets anders waardoor je slecht kan vergelijken, maar uiteindelijk maakt het allemaal bar weinig uit."

De heren verkochten "goeddeels uitwisselbare standpunten, gepresenteerd als harde politieke keuzes". Alleen de enige vrouw, Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, poogde "met ijzeren volharding haar programma over het voetlicht te krijgen."

Volgens de hoogleraar zijn er geen politiek-ideologische waarden meer waarmee de grote politieke partijen zich van elkaar kunnen onderscheiden. “Ze zijn nog wel groot genoeg om de populistische tegengeluiden goeddeels te kunnen negeren", stelt Wolffram.

De hoogleraar zag niet een debat over de politieke elite die de onrust onder een fors deel van het electoraat lijkt te negeren of over hervorming van de parlementaire democratie via referenda. “Het was kortom een totaal doorgeregisseerd en ontiegelijk saai debat”, besluit hij.