nieuws

16 mrt 2018, 10:10

Groningse brandweer langzamer dan landelijk gemiddelde

Groningse brandweer langzamer dan landelijk gemiddelde

De brandweer in Groningen had vorig jaar gemiddeld 9,3 minuten nodig om op de plek van een incident te komen. Dat is zo'n anderhalve minuut langzamer dan het landelijk gemiddelde, dat op 7,7 minuut ligt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat blijkt uit cijfers van het CBS, die vrijdag gepresenteerd werden.

Hieruit blijkt dat de Groningse meldkamer gemiddeld 0,9 minuten tijd nodig had om de brandweereenheid te alarmeren. Gemiddeld kostte het daarna 4,4 minuten om uit te rukken en reed de brandweer er ook gemiddeld 4,4 minuten over om bij de brand te komen.

Niet alleen in Groningen, maar ook in Fryslân (9,6 minuten) en Drenthe (10,7 minuten) lag de gemiddelde aanrijtijd hoger dan het landelijk gemiddelde. Volgens het CBS heeft dat te maken met het feit dat deze regio’s uitgestrekter en minder dichtbevolkt zijn. “Langere afstanden in dunbevolkte gebieden tot de brandlocatie zorgen ook voor de verschillen in de rijtijden”, aldus het CBS.

Overigens kan ook het weer een rol spelen, zegt het CBS. Gedurende een warme periode, zoals in mei en juni 2017, kunnen meer branden in de natuur- of buitengebieden plaatsvinden. De locatiebepaling wordt dan moeilijker, met mogelijke langere alarmerings-, uitruk- en rijtijden als gevolg.