nieuws

20 nov 2015, 11:11

Groningse advocate moet in badjas de bajes in

Groningse advocate moet in badjas de bajes in

De Groningse strafrechtadvocate Maartje Schaap (De Haan Advocaten) beklaagt zich over het feit dat ze onlangs in een badjas door een beveiligingspoortje moest in een gevangenis in Zutphen. “Als een roze Teletubbie ging ik naar binnen. Bizar!”

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Maartje Schaap moest een cliënt bezoeken in de PI Achterhoek in Zutphen. Normaal gesproken kan een advocaat makkelijk naar binnen komen. “Immers zijn we betrouwbare strafrechtadvocaten en in het bezit van een advocatenpas”, zegt Schaap op haar Facebookpagina. “Met goede moed en een zware dossiertas vol meld ik mij bij de portier en geef ik zoals gebruikelijk mijn advocatenpas inclusief rijbewijs af. Ik doe volgens vast ritueel mijn sierraden af en ontdoe mijn van overig 'piep en detectiemateriaal' wat ik op mijn lijf draag. Ik loop door het 'Schiphol' poortje. Het apparaat piept. Oh: een haarclip vergeten. Ook die verwijder ik. Ik loop opnieuw door de poort. Hij piept nog steeds. Gekscherend zeg ik tegen de portier: Of is het de bedoeling dat ik hier in mijn nakie doorheen loop?”

Omdat de advocate ‘bleef piepen’, is ze uiteindelijk verzocht om uit de kleren te gaan en in een roze badjas door het poortje te lopen. “WAT?”, verzuchtte Schaap. “Ik probeer er nog een fouillering uit te slepen, maar de portier is volhardend in zijn besluit. Ik mag mijn cliënt pas zien als ik piepvrij door de poort kom.”

Schaap, die vermoedde in een uitzending van Bananensplit te zitten, werd verwezen naar een kleedruimte en kwam vervolgens piepvrij door het poortje. Daarna heeft ze haar cliënt te woord kunnen staan om hem voor te bereiden op een zitting.

Volgens De Telegraaf baalt ze van de actie van de beveiliger en heeft ze een brief naar de gevangenis gestuurd waarin ze zich beklaagt. “Fouilleren moet toch voldoende zijn?”, aldus Schaap.