nieuws

14 sep 2015, 09:09

Gronings huis staat te trillen in Italië

Gronings huis staat te trillen in Italië

Een Gronings huis staat momenteel flink te trillen in het hart van het Italiaanse Lombardije. In Pavia worden tot en met dinsdag tests gedaan met een nagebouwde Groningse woning op een trilplaat. Dat meldt de NAM maandag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De NAM heeft de onderzoekers gevraagd om op zoek te gaan naar zwakke plekken in Groningse huizen. Het EUcentre in Pavia is expert in het doen van onderzoek naar gedrag van huizen bij aardbevingen. Bij deze proef is een huis op ware grootte nagebouwd en op een triltafel gezet, die aardbevingen kan simuleren.

De onderzoekers hebben Groningse bouwmaterialen gebruikt om een huis uit de jaren ’70 na te bouwen. Daarvan zijn er veel in het Groningse aardbevingsgebied. Het huis wordt de komende dagen blootgesteld aan gesimuleerde aardbevingen. Ze begonnen met lichte bevingen en de intensiteit is inmiddels opgevoerd naar een beging van zo’n 5,0 op de schaal van Richter.

Camera’s en meetapparatuur leggen vast hoe het huis reageert op de bevingen. Uiteindelijk wil de NAM modellen maken over de bevingbestendigheid van ‘Groningse huizen’. “Huizenbouwers en inspecteurs weten straks sneller wat ze wel en niet hoeven te versterken en op welke manier. Dat helpt om mensen veilig te laten wonen bij aardbevingen. Zo ging dat ook in Italië”, zegt Guido Magenes, hoofdonderzoeker van het EUcentre. Het centrum zit in Italië omdat daar ook veel aardbevingen zitten.

De resultaten van het onderzoek gaan in november naar minister Kamp van Economische Zaken.