nieuws

07 apr 2016, 10:10

Gronings bedrijf maakt virtueel zwemmen met dolfijnen mogelijk

Zwemmen met dolfijnen: het is een droom van velen, maar in de realiteit slechts voor een enkeling weggelegd. Het Groningse videobedrijf VIEMR heeft nu een wereldprimeur die daar verandering in brengt: een virtual reality-ervaring met 360 graden-video’s van wilde dolfijnen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het betreft 360° videobeelden van wilde dolfijnen die gefilmd zijn in het Sataaya rif in de Rode Zee in Egypte. Met een speciale 360° onderwatercamera heeft het VIEMR-camerateam beelden weten te maken als nooit tevoren.

Het maken van de beelden is een initiatief van The DolphinSwim Club, een organisatie die zoveel mogelijk mensen de ervaring van zwemmen met dolfijnen wil bieden. Het biedt op zijn website daarom nu de video’s van VIEMR aan en kan er ook een speciale VR-bril worden aangeschaft.

Naast de amusementswaarde hebben de 360 graden-beelden van de dolfijnen ook therapeutische waarde. Vanuit de wereldwijde geestelijke gezondheidszorg is volgens VIEMR al veel interesse getoond voor de virtual reality-beelden. Ze zouden een belangrijke rol kunnen spelen als relaxtherapie voor bijvoorbeeld mensen met ADHD of angststoornissen.

Het UMCG in Groningen heeft al besloten de beelden in te gaan zetten voor relaxtherapie. Dankzij deze zogenoemde ‘Virtual Reality Exposure Therapie’ kunnen patiënten leren sneller tot rust te komen.

Een preview van de 360 graden-video is  te zien op Youtube. Houd er wel reking mee dat 360 graden-video’s op de pc momenteel alleen nog maar in Firefox of Chrome bekeken kunnen worden.

Mobiel

Voor mobiele Android-gebruikers: start de film hier en klik in de video op het VR-bril-symbool. Hierdoor ontstaat dubbel beeld, speciaal voor je linker- en rechteroog. Voor Apple-gebruikers en Android-gebruikers waarbij het bovenstaande niet werkt: Download de gratis app Viemr: versie voor Apple / versie voor Android. Als je deze app opent, staat de video van The Dolphin Swim Club waarschijnlijk bovenaan. Speel deze af en klik op het VR-icoon zodat het beeld geschikt wordt voor je VR-bril.