Nieuws

Groningers dolblij met 'hard oordeel' SodM

,,Het is een hard oordeel en dit liegt er niet om”, zegt gedeputeerde Eelco Eikenaar over het naderende advies van het Staatstoezicht op de Mijnen om de gaswinning flink te verlagen. In Groningen is dolblij gereageerd op het nieuws. ,,Dit is echt een heel positief signaal”, aldus aardbevingsgedupeerde Annemarie Heite.


Leestijd: 2 minuten

Annemarie Heite naar Nationaal Coördinator Groningen
Annemarie Heite naar Nationaal Coördinator Groningen

Het SodM liet donderdagmiddag weten dat het in Groningen ‘code rood’ is, oftewel het hoogste alarmeringsniveau. De maatregelen die NAM voorstelt, zijn volgens de toezichthouder niet concreet genoeg.   

Minder gas
,,Dit alles bevestigt wat we hier altijd al zeggen”, zegt Eikenaar. ,,De veiligheid van de Groningers moet gewaarborgd worden en dat kan alleen door minder gas te winnen.” 

Volgens de gedeputeerde wordt het tijd dat Wiebes er alles aan gaat doen om een volgende grote beving te voorkomen. ,,En dat kan ook gewoon”, zegt hij. ,,Er was een goed plan voor een stikstoffabriek. Daarmee kun je buitenlands gas bewerken, waardoor je in Groningen ongeveer zeven miljard kuub minder hoeft te winnen. Die fabriek had er al kunnen zijn. Henk Kamp heeft dat bij het volgende kabinet op het bordje gelegd. Laat minister Wiebes in ieder geval zo snel mogelijk daar een besluit over nemen.”

Doorbraak
Voor de gedupeerden lijkt het oordeel een doorbraak. ,,De leveringszekerheid moet ondergeschikt zijn aan veiligheid”, zegt gedupeerde Annemarie Heite. ,,Het is nu voor het eerst dat het SodM z’n verantwoordelijkheid pakt en de veiligheid alleen centraal stelt. Dit is nou precies wat we in Groningen nodig hebben.”

Ook de Groninger Bodem Beweging (GBB) spreekt van een andere toon. “We zijn natuurlijk cynisch geworden in Groningen maar dit advies geeft vertrouwen”, zegt Jelle van der Knoop, voorzitter van de GBB. “Het is nog afwachten met hoeveel de gaswinning daadwerkelijk gereduceerd wordt, maar de uitspraken van het SodM dat de veiligheid van de Groningers boven de leveringszekerheid gaat, geeft hoop op een echt substantiële verlaging.” Van der Knoop blijft echter realistisch. “Het is uiteindelijk aan minister Wiebes om te bepalen hoeveel minder gas er gewonnen wordt.”

Probleem
Volgens Susan Top van het Groninger Gasberaad, een samenwerking van maatschappelijke organisaties, kan de minister het advies straks niet naast zich neer leggen. ,,En dan hebben ze een probleem. Want als de gaskraan vanwege de veiligheid flink dicht moet, dan zit Nederland door compleet overheidsfalen in de kou. En dat had niet gehoeven. Het is onbegrijpelijk dat minister Kamp geen besluit wilde nemen over de geplande stikstoffabriek.”

Volgens Top staat Wiebes dan ook voor een onmogelijke opgave, want het is maar welke consequenties het advies heeft. ,,Maar ze hebben het zelf gedaan.”