nieuws

30 nov 2016, 08:08

Groninger schrijft boek over opkomst en ondergang van Vroom & Dreesmann

Groninger schrijft boek over opkomst en ondergang van Vroom & Dreesmann

Juist op de dag dat bekend is geworden wanneer ‘Topshelf’ aan de Grote Markt open gaat, is bekend geworden dat er een nieuwe editie verschijnt van een boek over de geschiedenis van Vroom & Dreesmann. Schrijver is de Groningse publicist en regiosecretaris van Koninklijke Metaalunie, Philippe Hondelink. 'Vroom & Dreesmann: De opkomst en ondergang van het warenhuis', is de titel.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De tweede editie van het boek Vroom & Dreesmann is geactualiseerd en geeft een uitgebreid overzicht van de V&D-historie en het verhaal achter het warenhuis waarmee iedere Nederlander is opgegroeid. Het boek beschrijft de hele geschiedenis van V&D van het begin tot het einde. Het boek over Vroom & Dreesmann is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over het ontstaan van het warenhuisconcern en benieuwd is naar V&D- weetjes, -feiten en -cijfers en naar markante momenten uit bijna 129 jaar detailhandelshistorie.

V&D-historicus Philippe Hondelink legt in dit boek de nadruk op de ontstaansgeschiedenis en de rol van beide oprichters Anton Dreesmann en Willem Vroom daarbij. Wat maakte hen succesvolle ondernemers en de pioniers die V&D hebben laten uitgroeien tot warenhuisketen?

Ook is er aandacht voor de grote bloeiperiode van het bedrijf, voor de V&D-families, de ontwikkeling van het assortiment, het V&D internaat en natuurlijk ook het einde met het faillissement op 31 december 2015 en de definitieve sluiting van de filialen. Naast de Vroom & Dreesmann-warenhuizen komt in het boek ook het Vendex-concern aan bod. Vendex International NV behoorde in de jaren tachtig tot één van de grootste internationale retailconcerns. 

Drs. Philippe Hondelink (1965) uit Groningen is historicus en afgestudeerd op de ontstaansgeschiedenis van Vroom & Dreesmann. Daarnaast is hij bij de start van zijn studie met een bijbaan begonnen bij V&D Groningen. Daar heeft hij gedurende zes jaar op vrijwel alle afdelingen van het Groningse warenhuis gewerkt en zo het bedrijf van binnenuit leren kennen.

Vanaf eind 1986 is hij al bezig met de geschiedenis van Vroom & Dreesmann en hij heeft inmiddels een grote verzameling V&D-memorabilia opgebouwd. In 1987 was hij betrokken bij de festiviteiten rond 100 jaar V&D en was hij medeauteur van het speciale 100-jarig jubileumnummer van het Vroom & Dreesmann Magazine. 

Sindsdien heeft hij met regelmaat gepubliceerd over het onderwerp Vroom & Dreesmann, de oprichters, de onderneming en over verschillende aspecten van de Nederlandse detailhandel

Philippe Hondelink
Philippe Hondelink