nieuws

11 apr 2016, 10:10

Groninger Gasberaad ‘verbijsterd’ over aanstelling NAM-casemanagers bij NCG

Groninger Gasberaad ‘verbijsterd’ over aanstelling NAM-casemanagers bij NCG

Het Groninger Gasberaad is zeer ongelukkig met de keuze door de National Coördinator van drie casemanagers voor complexe gevallen. Deze werkten eerder voor de NAM, en volgens het Gasberaad zou het beter zijn om helemaal met een schone lei te beginnen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Groninger Gasberaad heeft een statement van de NCG ontvangen waarin gemeld wordt dat de drie casemanagers die hij voor complexe gevallen heeft ingehuurd ook "ook NAM als opdrachtgever hebben gehad". "Wij weten inmiddels dat alle drie  tot eind vorig jaar in de "Taskforce complexe gevallen" van de NAM zaten. Het Groninger Gasberaad vindt dit onbegrijpelijk.", aldus het Gasberaad,

 

"De NCG laat hier opnieuw een kans liggen om te beginnen met een schone lei. Dit was niet zoals het ons was voorgespiegeld. De NCG zou hier voor de Groningse bevolking de afstand tot de NAM  en de onafhankelijkheid creëren. Dat is wat hij zegt, maar uit zijn daden wil dat maar niet blijken."

 

"De samenwerkingsovereenkomst tussen NAM-EZ en NCG getuigt hier al van (daaruit blijkt: NAM houdt alle touwtjes in handen) maar dat is misschien nog onvermijdelijk aangezien NAM ook moet betalen. Het aanstellen van voormalig NAM casemanagers had niet gehoeven! We mogen toch aannemen dat de NCG nog de vrijheid heeft om aan te stellen wie hij wil? Waarom dan uitgerekend gekozen voor NAM casemanagers die zelf onderdeel van het probleem waren? Waarom dan NAM casemanagers die straks misschien moeten bemiddelen in zaken die zij zelf, vanuit de NAM, niet rond hebben gekregen? De meerwaarde van de NCG casemanagers - of eigenlijk bemiddelaars - was nu juist dat zij in staat zouden zijn om met een frisse blik en open minded naar de cases én de daarbij betrokken partijen te kunnen kijken. Daar is nu geen sprake van!", aldus de persverklaring.

 

De casemanagers krijgen wel een andere rol dan bij de NAM, ze moeten nu namens de NCG bemiddelen tussen alle betrokken partijen waaronder per definitie de NAM. Dat betekent in dit geval dat ze moeten gaan onderhandelen met hun oud collega's van de NAM.

 

De drie casemanagers zijn voor een half jaar ingehuurd. "Wat ons betreft een half jaar te lang", aldus het Gasberaad.