nieuws

13 jan 2016, 16:04

Groninger Forum wordt mogelijk sterker dan nodig is

Groninger Forum wordt mogelijk sterker dan nodig is

Het Groninger Forum wordt mogelijk te zwaar versterkt. Dat blijkt uit antwoorden van minister Kamp op Kamervragen. De minister gaat in die antwoorden in op de zogeheten grondversnelling, die een rol speelt bij de mate van versterking van gebouwen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vorig jaar werd besloten om de bouw van het Forum stil te leggen, omdat het gebouw niet voldoende bevingsbestendig zou zijn. Op dat moment is besloten om een nieuw bouwplan te maken. Daarbij werd uitgegaan van de risicogegevens die toen bekend waren. Uiteindelijk betaalt de NAM zo’n 70 miljoen voor het versterken van het Forum, dat daarmee bijna een keer zo duur wordt.

Had het Forum goedkoper bevingsbestendig gebouwd kunnen worden?

Uit nieuwe onderzoeken van het KNMI blijkt echter dat de risico’s in de stad Groningen meevallen. De richtlijnen voor bevingsbestendig bouwen zijn ook aangepast en dat zou er toe kunnen leiden dat het Forum goedkoper bevingsbestendig gebouwd had kunnen worden.

\Volgens de NAM is daar echter niets meer aan te veranderen. Op de site van RTV Noord laten ze weten dat ze wellicht andere keuzes hadden gemaakt met de huidige kennis. Omdat de gemeente echter geen extra vertraging wilde, is besloten gebruik te maken van de gegevens die toen beschikbaar waren. “Terugkijken heeft geen zin”, aldus de NAM.