nieuws

24 jul 2015, 14:02

Groninger Bodem Beweging strikt Gerard Spong in strijd tegen NAM

Groninger Bodem Beweging strikt Gerard Spong in strijd tegen NAM

Advocaat Gerard Spong gaat voor de Groninger Bodem Beweging (GBB) onderzoeken of er juridische gronden zijn om de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens te slepen. Dat meldt de GBB vrijdag.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de GBB vinden veel Groningers in het bevingsgebied dat de NAM niet ongestraft gas mag winnen terwijl de aardbevingen zorgen voor een gevoel van onveiligheid en schade. ,,Als blijkt dat er juridische gronden zijn om de NAM strafrechtelijk te vervolgen, dan hebben we met Gerard Spong een advocaat van naam en faam die voor ons het juridische gevecht moet voeren. Daar zijn we blij mee”, aldus Kleijer.

Gerard Spong kan in een reactie nog niet aangeven of hij mogelijkheden ziet om de NAM voor de rechter te slepen. ,,Ik ben nu bezig om het dossier en juridische mogelijkheden voor strafrechtelijke maatregelen te bestuderen", zegt hij. ,,Zodra die studie is afgerond, zal dat bekend worden gemaakt."

Spong wil ook niet ingaan op zijn motieven om voor de GBB aan de slag te gaan. ,,Dat gaat niemand wat aan", aldus Spong.