nieuws

20 jan 2016, 15:03

Groninger binnenstad helemaal op de kop

Groninger binnenstad helemaal op de kop

De binnenstad van Groningen gaat helemaal op de kop. Bussen verdwijnen en er komt meer ruimte voor voetgangers, fietsers en groen. Althans, als het aan het Groningse college van B&W ligt. Het gemeentebestuur maakte woensdag de ingrijpende plannen voor het centrum bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een groot aantal straten in het centrum waar nu nog bussen rijden, wordt autovrij. Bussen en auto’s verdwijnen in onder andere in de Gelkingestraat, de Oosterstraat, de Munnekeholm, de Oude Ebbingestraat, de A-straat en de Brugstraat. Op de kenmerkende gele steentjes zijn alleen nog maar fietsers en voetgangers welkom.

In het centrum moet meer groen, bankjes, kunst en speelvoorzieningen komen. Een fontein op de Grote Markt is niet meer zeker. Ook wil de gemeente het vrije fietsparkeren aan banden leggen. Er komen meer fietsvakken en stallingen.

Op de Grote Markt verdwijnt de taxistandplaats. Of er ruimte is voor een fietspad, is nog niet zeker. En in de plannen wordt ook nog niet gerept over een station voor een mogelijke kabelbaan. Wel wil het gemeentebestuur dat de Grote Markt bereikbaar blijft, al dan niet door bezoekers met golfkarretjes te vervoeren vanaf de Diepenring.

De nieuwe binnenstadsvisie wordt eind februari besproken in de gemeenteraad. Mochten zij met het plan instemmen, dan verdwijnen de bussen in 2019 van de Grote Markt. Met de plannen zou een investering van 20 tot 30 miljoen euro gemoeid zijn.

Bekijk hier het rapport van de gemeente met daarin het hele plan.

Gelkingestraat (impressie)
Gelkingestraat (impressie)
Munnekeholm (impressie)
Munnekeholm (impressie)
Brugstraat (impressie)
Brugstraat (impressie)
Grote Markt (impressie)
Grote Markt (impressie)