nieuws

26 okt 2015, 11:11

Groninger (70) aangehouden met 46.000 nitraten in zijn auto

Groninger (70) aangehouden met 46.000 nitraten in zijn auto

De politie heeft een 70-jarige Groninger aangehouden met een enorme hoeveelheid illegaal vuurwerk in zijn bestelauto. De Stadjer werd aangehouden in Brabant met zo’n 46.000 nitraten in zijn wagen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De aanhouding begeurde vorige week op de Havenweg in Budel. Hij was kort daarvoor vanuit België de Nederlandse grens over gereden en trok de aandacht van surveillerende agenten. Bij een controle van de auto vonden agenten in de bestelauto een enorme hoeveelheid illegaal vuurwerk. De man werd daarop aangehouden.

 

Explosiegevaar

 

Vanwege mogelijk explosiegevaar kwamen specialisten van de politie ter plaatse. In de bestelauto werden zo’n 46.000 nitraten met een gezamenlijk gewicht van ruim 700 kilo gevonden. Het vuurwerk wordt na verder onderzoek vernietigd.

 

Grote gevaren

 

De politie zet in op de bestrijding van illegale vuurwerkhandel. Dit vuurwerk wordt niet gekeurd en getest. Er wordt dus niet gezocht naar ‘weigeraars’ en ‘blindgangers’. Dat is vuurwerk dat niet wil afgaan of dat niet goed of volgens de aanwijzingen afgaat. De lont brandt bijvoorbeeld te snel, zodat u niet op tijd kunt wegkomen. Vaak bevat dit soort vuurwerk teveel kruit. De zeer harde knal kan leiden tot blijvende gehoorbeschadiging en daarnaast kan de kracht van de explosie zo groot zijn dat dit iemand ernstig kan verwonden of zelfs doden.