Nieuws

Groningens Ontzet uitgeroepen tot nationaal erfgoed

Het Groningens Ontzet is als eerste Groninger traditie op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland opgenomen.


Leestijd: 1 minuut

Dat meldt het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) vrijdag.

Harrie van Ham,  voorzitter van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken, en burgemeester Peter den Oudsten ondertekenen vrijdag het certificaat en dan staat ‘Bommen Berend’, zoals het feest in de volksmond ook wordt genoemd, op de lijst.

In 1672 werd Groningen belegerd door Bernhard von Galen, ook wel ‘Bommen Berend’ genoemd. Groningen hield stand en werd ontzet, hetgeen een ommekeer in de strijd tegen de vijanden betekende. Sindsdien wordt dat op 28 augustus gevierd als Groningens Ontzet.

Tijdens Groningens Ontzet zijn er lezingen, een kermis, optredens, paardenrenwedstrijden, een Taptoe en een groots afsluitend vuurwerk.

De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken organiseert de viering van het Ontzet sinds 1874. Voor plaatsing op de Nationale Inventaris schreef de organisatie een erfgoedzorgplan. Het plan moet er voor zorgen dat ook nieuwe generaties de traditie blijven koesteren. Er komt een educatief programma over Groningens Ontzet voor de basisscholen.

De Nationale Inventaris vloeit voort uit de ratificatie van het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Erfgoed door de Nederlandse regering in 2012. De coördinatie ervan wordt verzorgd door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE).