nieuws

31 jul 2017, 10:10

Groningens Ontzet 2017: Van kermis en Peerdenspul tot springkussensfestival, DroneHUB en IT-hoek

Groningens Ontzet 2017: Van kermis en Peerdenspul tot springkussensfestival, DroneHUB en IT-hoek

Zoals elk jaar staat de stad in de dagen rond 28 augustus weer volledig in het teken van de viering van het Groningens Ontzet. De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken (KVvV), verantwoordelijk voor de organisatie, heeft dit jaar een breed en modern programma opgesteld, waarin traditionele onderdelen worden afgewisseld met nieuwe activiteiten gericht op een jonger publiek.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Natuurlijk hebben vaste onderdelen als het Peerdenspul, de drakenbootraces en het NNO-concert ook dit jaar een plekje op het programma gekregen. Ze staan dit jaar echter zij aan zij met volledig nieuwe activiteiten als een springkussenfestival, een DroneHUB en een IT-hoek.

 

Hieronder het volledige programma, zoals de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken Groningen dat maandag bekend heeft gemaakt. Nog meer informatie is te vinden op de website van de KVVG of in de speciaal ontwikkelde Bommen Berend-app.

 

Kermis op de Grote Markt

Van dinsdag 22 augustus tot en met maandag 28 augustus

 

Bommen Berend Muziektheater

Optredens     zaterdag 26 augustus: 14.00 (premiere), 16.00 en 20.00 uur
 

Locatie: Usva, Munnekeholm 10, Groningen
 

maandag 28 augustus: voorstellingen om14.00, 16.00 en 20.00 uur
 

Locatie: Der Aa theater, Akerkstraat 11, Groningen
 

Het verhaal:
 

Groningen 1672, bakkersdochter Zwaantje en zoon van een bierbrouwer Tammo verzetten zich samen met hun vrienden tegen het geweld van Bommen Berend. Ze laten zich door de aanhoudende bommenregen niet klein krijgen en proberen hun leven zo goed mogelijk voort te zetten. Met hun liedjes bespotten ze de vijand, totdat ze tijdens een nachtelijke expeditie op zoek naar eten deze tegen het lijf lopen. En hij blijkt lang niet zo beestachtig en lelijk als gedacht. Zwaantje en de Westfaalse Heinz vallen als een blok voor elkaar. Maar liefde voor de vijand in oorlogstijd, dat heeft toch geen schijn van kans?


Romeo en Julia, West Side Story, Bommen Berend Muziektheater. Echte liefde maalt niet om afkomst, kleur of nationaliteit. Aan het einde van het verhaal vieren we met z’n allen, Westfaal en Groninger, ‘poep’ en Stadjer, het Groningens Ontzet. Zodat we niet vergeten dat Bommen Berend hier ooit is geweest. Het Bommen Berend Jeugdkoor is een initiatief van Marcel den Os voor de Koninklijke Vereeniging van Volksvermaken.

 

Vestingdag Groningen 2017

Dag 1:          Zaterdag 26 augustus van 18:00 tot 22:00.
 

Dag 2:          Zondag 27 augustus van 10:00 tot 16:00.
 

Locatie:        Noordelijk Scheepvaartmuseum, gewoon geopend tijdens het evenement Brugstraat 24, 9711 HZ Groningen.
 

Een Groningse vertoning van de historische gebeurtenissen in 1672. Op het binnenterrein van het museum staan tenten van de soldaten die er wonen en leven. Ook is er een exercitieterrein. Wat is er zoal te zien en waar kun je aan meedoen?
 

 • Grote, civiele taveerne met interieur en personeel.
 • Militair tentenkamp met tussen de 10-15 tenten, piekenrek en militaire routine.
 • Demonstraties met een eskader piekeniers plus commandogroep (sergeant, drummer, vaandrig).
 • Vuurdemonstraties met authentiek musketten.
 • Piek dril met bezoekers: bezoekers krijgen pieken uitgedeeld en krijgen een training.
 • Authentiek koken.
 • Velddienst/ hagenpreek verzorgt door een authentieke dominee/ pater.
 •  
 • Uitbetaling soldij.
   

Verder zijn er lezingen over de geschiedenis tot aan 1672 en het jaar 1672 zelf en is er uitleg over wapens die gemaakt zijn tussen 1500-1800 na Christus.

 

NNO 28 Augustus Concert

Dag              zondag 27 augustus van 20.00  tot 22.00 uur
 

Locatie          Vismarkt                

Presentatie door Harry Piekema; thema: filmmuziek

 

 

Activiteiten Groningens Ontzet maandag 28 augustus 2017

 

Tijd:             van 08:20 tot 08:45 uur
 

Wat              buste Carl von Rabenhaupt, Waagplein
 

Rond de klok van 08:30 uur zijn er wat plechtigheden bij de buste van Carl von Rabenhaupt, die inmiddels op z’n nieuwe plek staat nabij het Goudkantoor. Daarna zullen de burgemeester van Groningen, de Commissaris van de Koning en de voorzitter van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken een krans leggen bij de buste. Tot slot zingen we het Grunns Laid.

 

Martinitoren

Tijd              09.00 uur     
 

Luiden van de klokken van de Martinitoren. Groningen wordt wakker en viert feest

 

Vismarkt

Tijd              van 09.30 tot 11.00 uur
 

Traditionele paardenkeuring

 

Bordes Stadhuis Grote Markt

Tijd              va 10.00 tot 17.00 uur
 

Mini expositie en startpunt ontdekkingstocht Het Verhaal van Groningens Ontzet

 

Academiegebouw, Broerplein

Tijd              van 11.30 tot uiterlijk 12.30 uur
 

De jaarlijks terugkerende 28 Augustus Rede lezing. Spreker is Freek de Jonge.

 

Stadspark

Tijd              van 08.45 tot 17.30 uur   
  

Spectaculair Concours Hippique met dressuur, tuigpaarden, springwedstrijden en shownummers. Deelname van ruim 200 paarden en een presentatie van het Groninger Paard.

 

Tijd              Van 13:00 tot 18:00 uur

Springkussenfestijn

Na afloop van de traditionele paardenkeuring, dit jaar op de Vismarkt, worden er diverse aantrekkelijke zaken opgebouwd. Zo komt er een aantal spectaculaire springkussens, waaronder een 27-meter lange dubbele stormbaan, een klim-pyramide, een grote glijbaan, een panna (voetbal)veld, een enorme multiplay krokodil, en zelfs een rodeostier.

 

DroneHUB GAE

Op een ander deel van de Vismarkt komen zeer waarschijnlijk zelfrijdende auto’s en een zgn. vliegtuig-auto te staan, die door het publiek bekeken kunnen worden. Op weer een ander deel van de Vismarkt zal Groningen Airport Eelde zich presenteren. Niet gewoon, maar zeer spectaculair vanuit een 3-tal gestapelde kisten. En we zijn erg blij dat DroneHub GAE een demonstratie gaat geven met drones. Er wordt een speciale kooi/dome gebouwd waarbinnen deze drones spectaculaire dingen gaan doen.
 

Drone Skills
Jong en oud maken op een leuke manier kennis met deze interessante onbemande vliegtuigen. De piloten kunnen buiten de kooi proberen de Drone in de lucht te houden en er een paar leuke oefeningen mee te doen, uiteraard onder begeleiding van een professional.

 

Drone Trial
Hierbij moeten de piloten een vooropgezet parcours waarop allerlei obstakels liggen, zoals Pvc-buizen, lianen-slalom, pallets, etc. binnen een vastgestelde tijd afleggen. Trial-spelletjes zijn echte behendigheidsspelletjes. Lukt het om de Drone in de lucht te houden en ook nog om de snelste tijd neer te zetten? Deze Trial-spellen zijn niet makkelijk, maar wel supercool!

 

Drone Demo
Hierbij zullen een aantal hobbyisten met hun eigen drones in de dome vliegen en hun kunsten vertonen en hun eigen gemaakte drones showen.

 

Reitemakersrijge “Kinderspul”

Tijd              Van 13:00 tot 18:00 uur
 

Voor de allerkleinste Groningers. Ook dit jaar wordt het weer reuzengezellig aan de Reitemakersrijge voor kleine kinderen en hun ouders.
 

Zo is er dit jaar:
 

 • Een bibber spiraal
 • Een groot dartbord
 • Twee kleine springkussens
 • Een glijbaan
 •  
 • Een hele grote legpuzzel
 • En nog veel meer…
   

Ook treedt het kindercircus Santelli een paar keer op. Voor de kleintjes is er ijs en ranja en voor de vaders en moeders koffie of thee. Baby’s kunnen worden verschoond bij de caravan van SKSG.  

 

Kleine der A “De IT hoek”

Tijd              Van 13:00 tot 18:00 uur
 

De NORISK IT groep, Wyldebeast & Wunderliebe en ITurnIT presenteren zich op de Kleine der A. Ze bieden de jeugd de mogelijkheid om te programmeren, een 3D bril op te zetten en vele andere leuke IT-zaken die je kunt proberen. Als je daarin geïnteresseerd bent mag je dit niet missen.
 

Daarnaast is er de mogelijkheid om graffiti te maken. Zoals dat de voorgaande jaren op de Westerhaven was geprogrammeerd doen we dat dit jaar aan de Kleine der A.

 

Hoge der A Platen en boekenmarkt, drakenbootraces

Tijd              Van 11:00 tot 18:00 uur
 

Traditioneel gezellig, de boeken en platenmarkt. Ook dit jaar weer de mogelijkheid om er iets van je gading te scoren. De traditionele drakenbootraces (vanaf 13.00 uur) zullen daar ook weer plaats vinden, altijd een spectaculair gebeuren Een groot aantal teams strijden om de spreekwoordelijke eer, maar daar kunnen nog meer bij. Regel wat collega’s van werk, school of vereniging en doe mee. Je krijgt er geen spijt van. Meld je team aan door hier te klikken. En ook als je niet meedoet en geen zin hebt in oude boeken, tijdschriften of platen, kom langs. Het is er altijd erg gezellig.

 

Waagplein Groningen Band Battle.

Dag              Maandag 28 augustus
 

Tijd              Van 13:00 tot 20:00 uur
 

Op een podium op het Waagplein zullen een aantal jonge enthousiaste muzikale Groninger talenten zich presenteren.
 

Het Weeva Groote Maaltijd

Tijd              van 17.00 tot 20.00 uur
 

De Groote Maaltijd, bestaande uit de Bommen Berend Bom met zuurkool wordt gereserveerd bij Het Weeva aan het Gedempte Zuiderdiep. Vrienden van Volksvermaken kunnen gratis genieten van deze maaltijd. Tegen betaling kan iedereen van deze Groote Maaltijd met muzikale omlijsting genieten.

 

Vismarkt: Rabenhaupt taptoe

Tijd              Van 20:30 tot 22:00 uur
 

Al jaren een zeer succesvol vast item op “de achtentwintigste” is de Rabenhaupt taptoe. Voorgaande jaren op het Damsterplein, maar dit jaar weer op de vertrouwde plek, de Vismarkt. Dit muzikaal festijn kent al jaren een vast en trouw publiek. Als je denkt, dat is niks voor mij, zou ik toch eens gaan kijken. Prachtige muziek, enthousiaste korpsen en een mooie situering met schemering en een ondergaande zon. Deelnemende orkesten zijn: Drumfanfare Avanti Groningen, Showband Noordenveld Roden, TAKOSTU Stiens en Excelsior Renkum.

 

Westerhaven Harmonieorkest Patrimonium

Tijd              Van 19:00 tot 20:00 uur
 

Het Harmonieorkest Patrimonium o.l.v. Jan Wijenberg geeft een fantastisch concert op de Westerhaven. Iets voor de liefhebbers!

 

Binnenstad/Westerhaven Muziek, muziek.

Tijd              Van 14:00 tot 17:00 uur
 

Wat is een feest zonder muziek. Ook dit jaar zijn er weer een aantal dweilorkesten waaronder ’t Is ook Niks en Post Its, die de hele middag door de stad lopen om het feest nog gezelliger te maken. Ook zal er op de Westerhaven een aantal keren een optreden zijn van het Leekster shantykoor (tussen 14.00 en 16.00 uur).

 

Zuiderhaven

Tijd              van 22.30 tot 23.00 uur
 

Spectaculair vuurwerk in de Zuiderhaven als afsluiting van de viering van Groningens Ontzet