nieuws

23 sep 2015, 17:05

Groningen “op verkeerde been gezet over komst Franse supporters”, aldus burgemeester

Burgemeester Peter den Oudsten had informatie gekregen van de Franse autoriteiten dat er vorige week geen harde kern van Marseille-fans naar Groningen zou komen. Toen later bleek dat dat wel het geval was, was Groningen daar dan ook onvoldoende op voorbereid. Dat betoogde burgemeester Peter den Oudsten vanmiddag tijdens ene debat in de Groningse gemeenteraad

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tussen de autoriteiten in Groningen en Marseille was voorafgaand aan de wedstrijd vorige week donderdag veel contact geweest. Volgens de Fransen zouden er geen supporters van de harde kern komen, maar wel zo’n honderd tot tweehonderd supporters die extra aandacht verdienden.

''We moeten er dan van uit kunnen gaan dat die informatie klopt”, aldus Den Oudsten.

 

Stadionverbod

 

Maar volgens de politie kwam uiteindelijk toch een groot aantal leden van de harde kern naar Groningen, van wie sommigen een stadionverbod hadden. Daarop is de fanzone in het centrum van Groningen eerder opengegaan en werd de mobiele eenheid in paraatheid gebracht. Een noodverordening lag al klaar.

 

De supporters van Marseille wisten in een kort moment uit te breken en gooiden met terrasstoelen en glaswerk naar omstanders. ''De politie reageerde te laat, maar heeft uiteindelijk goed opgetreden door de supporters snel terug te dringen”, aldus de burgemeester.