nieuws

06 dec 2001, 00:12

Groningen maant OM spijbelaars sneller aan te pakken

Het Openbaar Ministerie (OM) moet haast maken met de afhandeling van processen verbaal tegen notoire spijbelaars. Dat constateren de Groninger leerplichtambtenaren in hun jaarverslag. De verwerkingstermijn van de pv’s varieert van twee maanden tot bijna een jaar.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

,,Dat is te lang”, oordelen de ambtenaren. Behalve door het trage OM wordt de registratie en afhandeling van spijbelaars ook bemoeilijkt door een gebrekkig administratie van de scholen.
Naar schatting zijn er enkele honderden jongeren in de stad die niet of nauwelijks naar school gaan. Omdat scholen hier echter te weinig melding van maken, heeft de gemeente er slechts zestig op het oog. ,,Als we het aantal spijbelaars willen terugdringen, moet ook het OM de teugels aanspannen”, stelt een gemeentelijke woordvoerder.
De gevolgen van de gebrekkige administratie van absente leerlingen werd eerder deze week duidelijk in de zoektocht naar de vermoorde Rowena Rikkers uit Nulde. De politie vroeg de scholen naar namen van meisjes die langdurige niet op school waren geweest, die langdurig ziek waren en nog geen ziekenbezoek hadden ontvangen en naar meisjes die onlangs waren verhuisd. Daaruit kwamen enkele tientallen namen naar voren. Bij de gemeenten moeten de leerplichtambtenaren controleren of alle kinderen daadwerkelijk naar school gaan.
Volgens een woordvoerder van het OM worden de pv’s van spijbelaars in Groningen gemiddeld binnen vier maanden in behandeling genomen. ,,Maar als een zitting wordt aangehouden, kan de afhandeling natuurlijk langer duren”, erkent ze wel. Bestuurslid H. Veldhoen van de Landelijke Vereniging van Leerplichtambtenaren bevestigt het probleem wel. ,,We horen meer van dit soort signalen van onze leden”, stelt hij. ,,In de meeste kantonnen wordt spijbelen nog steeds behandeld als een verkeersovertreding. Er wordt schijnbaar geen rekening gehouden met het feit dat je hier met de toekomst van een kwetsbaar mens te maken hebt.”