nieuws

27 sep 2016, 11:11

Groningen maandag helemaal in gezellige visserssfeer tijdens derde Groninger Waddendag

Groningen maandag helemaal in gezellige visserssfeer tijdens derde Groninger Waddendag

De heerlijkste ‘zeevruchten’, sushi, haring, paling, makreel en zalm, maar ook streekproducten en vele andere lekkernijen uit het Noord-Groningse kustgebied zijn maandag 3 oktober te vinden in de binnenstad van Groningen. Voor het derde achtereenvolgende jaar is er dan de Groninger Waddendag. Deze keer op een wel heel passende en sfeervolle locatie: de historische Hoge en Kleine der A en de Reitemakersrijge + de Museumstraat.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tijdens deze Groninger Waddendag zal een aantal (vissers)schepen, waaronder de ZK4, de Gebroeders Luden en schip Emma van het Scheepvaartmuseum aanmeren aan de Kleine der A. Bezoekers krijgen de gelegenheid om de boten te bekijken en een boot wordt zelfs ingericht als podium. Gedurende de middag is er vanaf 4 plekken zeer uiteenlopende muziek. Van het piratenkoor Voorwaarts Voorwaarts, tot Lou Leeuw & Shiba en DAcoustic, straatmuzikanten over het evenemententerrein, een samenwerking met Hotel de Marne met het singer song writers trio Tamar Lewis, I took your name en Lars Koehoorn – bekend van Over de Vloed - en vanaf het podium bij partner De Sigaar een muzikale invulling van Stukje Beleving. Om het muzikale plaatje compleet te maken zullen ook de song writers Stefan van de Sande, Joost Dijkema en George M. Welling optreden tijdens deze dag.


Behalve dat de bezoekers kunnen genieten van de muziek, de zilte zeelucht en de geur van het Wad en haar producten kunnen inademen, kan men ook genieten van de historische sfeer en uiteenlopende activiteiten. Geheel in nautische sfeer worden de garnalen gepeld en wordt er vers gevangen paling gerookt. Vrijwel alles wat ter plaatse wordt bereid, is te proef of te koop. Het virtuele zwemmen met zeehonden is ook absoluut een beleving.


Daarnaast neemt De Verhalen van Groningen je mee door de geschiedenis van de Groninger markt. Vanaf zaterdag 1 oktober is gedurende de hele maand op marktdagen een expositie te zien over deze bijzondere geschiedenis op de Vismarkt. Op 3 oktober is er op de Vismarkt een extra marktdag.


Bijzonder is ook dat het deze dag niet alleen mogelijk is om te genieten van smaakvolle hapjes, oude ambachten en verhalen over het verleden en de natuur van de regio, maar dat men tijdens de Waddendag ook ruimte heeft om de stad vanaf het water te verkennen. Dat kan door de SUB Experience (staand op een surfplank met een peddel) of door je met een snelle rubberboot (RIBvaren) of het schip Emma door de Groningse grachten te laten varen.


 
Met een ingericht terras aan de vlonder/ kade van de Kleine der A met Brouwerij Martinus met bier, fris en wijn en Lekker Bakkie voor een goed kop koffie is het evenement compleet met de presentatie van waddenpartijen als Waddenfun, Waddenzee Werelderfgoed, Beleef Lauwersoog, Dijkstra Wadlopen, Doe Zoo, Tour de Wadden en vele anderen is de beschrijving van de derde Groninger Waddendag compleet.


De organisatoren verwachten dat het net als vorig jaar een gezellige en gemoedelijke drukte zal worden. Ook omdat die dag onze oosterburen vanwege een nationale vrije dag, de Dag van de Duitse eenheid, jaarlijks naar Groningen toe komen.